Betogers blijven postvatten voor parlement in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben sjiitische manifestanten een kamp opgetrokken voor het parlement. De manifestanten, die zaterdag nog het parlementsgebouw waren binnengedrongen, protesteren nog steeds tegen het onvermogen van de politici om een nieuwe regering in de steigers te zetten.

hrt, svg, edm

Zaterdagmiddag zijn honderden aanhangers van de sjiitische prediker Moqtada al-Sadr erin geslaagd om in de streng bewaakte groene zone - een gebied van ongeveer tien vierkante kilometer in het centrum van Bagdad - binnen te dringen. In het gebied liggen onder meer de Amerikaanse ambassade en het Irakese parlementsgebouw.

Ondanks de strenge controle in de groene zone en voor de deuren van het parlement, slaagden verschillende betogers er in om het overheidsgebouw binnen te dringen. Ze scandeerden er leuzen als 'De lafaards rennen weg' en namen ook selfies 'als bewijs van hun overwinning'.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya waren de demonstranten met meer dan 700, de politiediensten spreken van 'iets meer dan 150 manifestanten'. Op foto's is te zien hoe ze over betonnen muren en prikkeldraad klauterden om hun doel te bereiken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na een bezetting van enkele uren verlieten ze opnieuw het gebouw, maar enkele honderden verlieten de groene zone niet en vatten een sit-in op het Ihtifalate-plein aan. Ook zondagochtend hingen ze nog steeds in de regeringswijk rond, sommigen trokken zelfs tenten op, zo meldt de Britse openbare omroep BBC.

Premier Haider al-Abadi stelde in een mededeling dat de veiligheidsdiensten de situatie 'onder controle' hebben. Er zijn maatregelen genomen om de beveiliging van regeringsgebouwen en ambassades te versterken, maar de situatie is tot dusver niet geëscaleerd. De invasie is het voorlopige hoogtepunt in een protestcampagne tegen de politieke elite, die er maar niet in slaagt een meer transparante regering van technocraten te vormen, zoals al-Abadi had beloofd.

De Europese Unie heeft de actie veroordeeld. Volgens hoge vertegenwoordigster Federica Mogherini dreigt de bestorming 'de reeds gespannen situatie in Bagdad nog te verergeren', zo stelt ze in een mededeling. Volgens haar moet onmiddellijk een einde worden gemaakt aan de 'opzettelijke verstoring van het democratische proces' en moet 'de orde zo snel mogelijk hersteld worden in het belang van het Iraakse volk'.

Europa blijft steun geven aan 'de inspanningen van premier Haider al-Abadi en andere politieke leiders om een oplossing te vinden voor de politieke impasse', aldus Mogherini.

Bagdad stond dit weekend sowieso al onder hoogspanning uit vrees voor aanslagen naar aanleiding van een belangrijke sjiitische bedevaart. Zaterdag kwamen al minstens 23 mensen om het leven bij een aanslag die is opgeëist door Islamitische Staat (IS).