NMBS waarschuwt treinreizigers voor hinder tijdens staking

© BELGA

De staking die machinistenvakbond ASTB houdt van woensdagavond tot vrijdagochtend dreigt voor veel reizigers hinder te veroorzaken. Daarvoor waarschuwt de NMBS dinsdag in persbericht. ‘We raden onze klanten aan de nodige voorzorgen te nemen, en zich tijdens de acties te informeren via de schermen en aankondigingen in de stations.’

aro

Het ASTB (Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders) is een voornamelijk Franstalige bond, die naar eigen zeggen een vierde van de 3.800 treinbestuurders bij de NMBS vertegenwoordigt. Zijn leden houden de ‘nationale werkonderbreking’ om onder meer een herziening van de loonschalen en het premiesysteem van de bestuurders te eisen. Een vergadering met de directie van NMBS en HR-Rail vorige week leidde niet tot het verhoopte resultaat.

De NMBS veroordeelt de stakingsactie naar eigen zeggen ‘met klem’, omdat de vakbond volgens haar ‘onredelijke eisen stelt die jaarlijks 15 miljoen euro zouden kosten in een context van besparingen’. ‘We zullen er alles aan doen om de treinen na de staking weer zo snel mogelijk normaal te laten rijden’, klinkt het.

Van woensdag 22 uur tot vrijdag 3 uur

Concreet starten de acties woensdagavond om 22 uur, en worden ze vrijdagochtend om 3 uur stilgelegd. Maar om zeker te zijn, wordt treinreizigers aangeraden woensdagavond al voor 21 uur op hun bestemming aan te komen. Alleszins zullen de gevolgen voor de dienstverlening kunnen worden gevolgd via de informatieschermen in de stations, Twitter, de online routeplanner en de app van de NMBS, benadrukt de openbaarvervoersmaatschappij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen