© Patrick Hattori

Lamot streng bewaakt voor studiedag over radicalisering

Het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen is al de hele dag streng bewaakt voor een studiedag over de lokale preventie en integrale aanpak van radicalisering. Meer dan 300 deelnemers maken er kennis met praktijkvoorbeelden uit verschillende steden.

Sven Van Haezendonck

Radicalisering en extremisme confronteren besturen, diverse instellingen en organisaties met uitdagingen. "Onze medewerkers hebben enorm veel pionierswerk verricht. Ze kregen veel vragen van andere steden en organisaties om de 'Mechelse aanpak' toe te lichten", zegt schepen van Preventie Walter Schroons (CD&V).

Volgens het stadsbestuur zijn er in Mechelen nog geen jongeren naar Syrië vertrokken. "Maar wij kunnen natuurlijk niet garanderen dat het nooit zal gebeuren. In het verleden hebben wij al signalen opgevangen", stelt Schroons. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft van de Vlaamse overheid de opdracht gekregen om de expertise te bundelen en de goede praktijken te verspreiden onder de lokale besturen.

Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) had de studiedag blijkbaar ingeschat als een risico, want aan Lamot is de lokale politie Mechelen-Willebroek opvallend aanwezig. Onder meer met hondengeleiders en politiemensen in burger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER