Minister Crevits in Corsica gebeten door giftige kwal

“Ik heb het niet zo voor kwallen. En zij dus duidelijk ook niet voor mij”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). De minister krijgt geregeld de vraag hoe ze aan die striemen op haar pols komt, maar bleef er tot nu toe altijd vaag over. Nu vertelt ze ons dat ze op vakantie in Corsica gebeten is door een giftige kwal. Een bijzonder pijnlijke ervaring.”

Thierry Goeman

Crevits was deze zomer op vakantie in Corsica. “We waren met twee koppels. Samen met een reisgenote ging ik tot vrij diep in zee zwemmen. Tot aan een boot die daar voor anker lag. Op de terugweg werd ik plots aangevallen door een kwal. Een bijzonder pijnlijke ervaring. Het voelde aan als een zweepslag met een riem met tanden die zich in de huid vastzetten. Zou ik daar door twee of drie van die kwallen zijn aangevallen, zou ik het misschien niet meer kunnen navertellen en was ik misschien verdronken”, zegt ze. Nu kan ze er al weer om lachen. “Maar de pijn was echt vreselijk.”

“We zaten op een strandje dat met de auto onbereikbaar is. We hadden ver gewandeld, zeker 15 kilometer of meer om er te geraken. Tijdens het zwemmen voelde ik plots een stekende pijn.”

“De man op de boot had gezien wat er gebeurd was en is naar het strand gekomen. Met een scheermesje heeft hij de tentakels waarin het gif zit, verwijderd. Daarna heeft hij er een zalf opgesmeerd. Hij vertelde ons dat daar veel van die agressieve kwallen zitten en zei me dat ik er een maand last van zou hebben.”

Het voorval, waarover ze vanmorgen op Radio2 voor het eerst vertelde, dateert van een paar weken geleden. Maar ze draagt er vandaag nog altijd de sporen van. “Drie striemen, best vergelijkbaar met brandwonden. Ik hoop dat de littekens werden wegtrekken”, zegt ze.

Parelkwal of Portuguees oorlogsschip?

Met welke kwal de minister kennis maakte in Corsica, weet ze zelf niet. In die buurt komen verschillende soorten voor. De ene is al gevaarlijker dan de andere. “Volgens mijn dochter ging het om een Portugees oorlogsschip”, zegt ze. Dat is volgens wetenschappers een beruchte en gevreesde kwal die enkel in warmere oceanen maar tegenwoordig ook in de Middellandse Zee voorkomt. De kwal heeft een lichaam van ongeveer 9 tot 35 cm groot. Daarbij komt dat de tentakels wel meters lang kunnen zijn. Het gevaar zit hem in het feit dat het gif van de kwal ervoor kan zorgen dat de spieren van een mens verlamd kunnen raken.

Andere gevaarlijke kwallen die in de buurt van Corsica gevreesd worden zijn onder meer de Parelkwal. “

“Een contact met de parelkwal is pijnlijk. De huidletsels kunnen een onregelmatige vorm aannemen en zien eruit als brandwonden. De aangetaste zone is rood, gezwollen en er kunnen blaasjes optreden. De uitslag gaat gepaard met jeuk en laat gepigmenteerde littekens na (bruine vlekken). De uitslag kan enkele weken of zelfs jaren na het eerste contact spontaan terug optreden, zonder een nieuwe aanraking met een kwal”, klinkt het bij het Belgische anti-gifcentrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen