Magnette spoort Walen aan tot soberheid

De nieuwe Waalse minister-president Paul Magnette (PS) heeft de bevolking aangespoord de komende jaren soberheid en vastberadenheid te tonen. De eerste twee jaar van de legislatuur worden de uitgaven bevroren en wordt bespaard waar mogelijk.

De minister-president stelde vanmorgen het regeerakkoord voor in het Waals parlement. Dat is gebaseerd op drie pijlers: innovatie, vereenvoudiging en samenhorigheid. Waar mogelijk wil Wallonië zijn structuren vereenvoudigen. "We moeten de plaatselijke bijzonderheden en de sectorale interesses overstijgen", aldus Magnette. De vertegenwoordiging van Wallonië in het buitenland moet beter en het aantal adviesorganen moet omlaag. Voor de kmo's komt er een Small Business Act.

De eerste twee jaren van de legislatuur zullen in het teken van zware besparingen staan. "Die inspanning is onontbeerlijk, niet enkel om aan onze Europese verplichtingen te voldoen, maar ook om in de tweede helft van de legislatuur nieuwe initiatieven te kunnen lanceren", zei de minister-president.

De inspanning zal voornamelijk wegen op de overheidsuitgaven, maar er komt ook een 'optimalisatie' van premies en subsidies. "We hebben elke nieuwe belasting voor particulieren of bedrijven vermeden", aldus Magnette.

De verklaring kon op lang applaus van de meerderheid en een beleefdheidsapplaus van enkele MR-parlementsleden rekenen. In hun reactie hekelden de oppositiepartijen vooral de vaagheid in het akkoord. "Er is totaal niets verteld over de maatregelen die de bevolking zullen treffen", vond MR-fractieleider Willy Borsus. Hij haalde onder meer de dienstencheques en de energiekosten aan.

Stéphane Hazée van Ecolo stelde vast dat duurzame ontwikkeling geen prioriteit meer is. Hij vreest ook voor de solidariteit, gezien de bevriezing van de budgetten. Omdat er geen budgetten worden genoemd had Ecolo het over "een mistbank omtrent de concrete uitvoering van deze verklaring".

MR en Ecolo beloofden tot slot een constructieve oppositie te zullen voeren.

Meest gelezen