Is lijken wassen echt het best betaalde vakantiewerk? Hier verdien je het meest als jobstudent

© Samengesteld combibeeld

© An Nelissen

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De hoogte van het salaris is voor bijna de helft van alle studenten het belangrijkste criterium om een bepaalde studentenjob te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van interimbureau Ranstad. Maar waar verdien je het meest?

Geert Neyt

Om maar meteen een hardnekkig studentenfabeltje te ontkrachten: de best verdienende studentenjob is niet die van ‘lijkenwasser’. “Studenten worden nooit ingezet om overledenen te verzorgen en op te baren”, benadrukt Bruno Quirijnen, voorzitter van VARU, de federatie van de uitvaartondernemingen. “Dit gebeurt alleen door de begrafenisondernemer zelf. Men kan dit niet zomaar overgeven aan mensen die niet eens weten hoe ze zullen reageren op een overledene.”

Dit neemt niet weg dat een student flink kan verdienen in de uitvaartsector als “drager”. “Die job omvat veel meer dan alleen de kist te dragen in de kerk of het crematorium”, aldus Quirijnen. “Ook bijvoorbeeld het begroeten van de mensen, het plaatsen van de bloemen en het uitdelen van de bidprentjes hoort daarbij.”

Studenten die als drager werken, worden evenveel betaald als vaste dragers. Ze worden niet per uur maar per prestatie betaald. “Een uitvaart schommelt tussen anderhalf en drie en een half uur en wordt 43 euro bruto betaald. Gemiddeld is dat ongeveer 14 euro per uur .”

Hoge lonen

Wat een stuk boven het gemiddelde uurloon ligt van een studentenjob. Interimkantoor Randstad ondervroeg onlangs 1000 Belgische studenten over hun studentenjob en berekende dat het gemiddelde bruto uurloon 11,1 euro bedraagt voor een jongen en 10 euro voor een meisje. Om te weten wat daar netto in het handje van overblijft, moet nog 2,71 procent sociale bijdrage daarvan worden afgetrokken.

Hoewel de hoogte van het salaris voor bijna de helft van de studenten de voornaamste reden is om voor een bepaalde studentenjob te kiezen, is het niet evident om te achterhalen wat de best verdienende jobs zijn. “Eigenlijk is het vrij eenvoudig”, zegt Paul Verschueren, directeur research van Federgon: “De studentenlonen volgen vrij trouw die van de reguliere arbeidsmarkt. In sectoren waar hoge lonen gelden, zal je ook als student het meest verdienen.”

Top 5

Wie meer precieze cijfers wil, moet terecht bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Alleen daar houdt men systematisch gegevens bij over de verdiensten uit studentenarbeid.

Uit de statistieken van de zomervakantie van 2016 kan min of meer een top vijf worden samengesteld van de best betalende studentenjobs. Hier is ie. De cijfers tonen het gemiddelde bruto dagloon. We delen dat door zeven om bij het gemiddelde uurloon te komen dat Randstad berekende.

“Dit zijn echter geen sectoren waar veel studenten een job vinden”, zegt Kris Wils van het RSZ. “Samen vormen ze nog geen 1 procent van alle zomervakantiejobs. De plekjes voor studenten daar zijn dan ook zeer gegeerd.”

Populair

Daarom nog een overzicht van de gemiddelde lonen in de zes populairste sectoren voor studentenarbeid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen