Australische premier toont opnieuw meest vrouwonvriendelijke kant

© EPA

De Australische eerste minister Tony Abbott staat maandag in het oog van de storm na een nieuwe seksistische uitlating in het dossier van de CO2-taks.

skn

Op de tv-zender Nine Network zei Abbott dat zijn belangrijkste beslissing ten voordele van vrouwen de afschaffing was van de CO2-taks. ‘We weten allemaal dat vrouwen erg begaan zijn met het huishoudbudget, en dankzij de afschaffing van deze taks kan elk gezin ongeveer 550 dollar (366 euro) besparen’, klonk het.

Toen de CO2-taks in 2012 werd ingesteld, had Abbott, toen nog vanuit de oppositie, al een gelijkaardige uitspraak laten optekenen. Toen zei hij dat de afschaffing van de taks vrouwen zou toelaten om de elektriciteitsfactuur, die wordt opgeblazen door het strijken, te verlagen.

Toenmalig premier Julia Gillard nam toen, tijdens een repliek van een kwartier in het parlement, het seksisme en de misogynie (vrouwenhaat, red.) van de Australische politieke klasse op de korrel.

Maandag voegde Anthony Albanese, een parlementslid van de oppositie, daaraan toe dat Abbott nog steeds in het stenen tijdperk leeft. ‘Het probleem is niet dat Tony Abbott in het verleden blijft hangen, maar dat hij wilt dat heel Australië zoals hij zou leven in een wereld waar de mannen de belangrijke jobs uitoefenen en de vrouwen strijken’, aldus Albanese.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen