Aalsterse restaurants serveren duurste Vlaamse kerstmenu’s

Chef Bart Tastenhoye en zaakvoerder Peter Van den Driesschen van het gerenommeerd visrestaurant Kelderman: ‘Dit onderzoek is weinig relevant.’© lds

Wie dit jaar kerst viert op restaurant, betaalt volgens studiebureau Foodservice Alliance het meest in Aalst. Een vijfgangenmenu kost er gemiddeld 77 euro, tegenover 58 euro in Sint-Niklaas. Visrestaurant Kelderman spant de kroon met een exclusief diner van 200 euro.

lds

Kreeft, sint-jacobsvrucht, wintertruffel en kaviaar. Het zijn slechts enkele van de topproducten die visrestaurant Kelderman uit Aalst op kerstavond serveert. Het prijskaartje kan tellen: 200 euro per persoon, weliswaar inclusief alle dranken waaronder wijnen en champagne. Nergens in Aalst betaal je op kerstavond of oudjaar meer.

Deze gerenommeerde klassebak trekt de gemiddelde prijs van een kerstmenu omhoog, waardoor Aalst op één staat in de lijst van duurste steden om met Kerstmis te dineren. Tot die conclusie kwam het onafhankelijk studiebureau Foodservice Alliance na een onderzoek bij 700 restaurants in de tien grootste steden in Vlaanderen.

‘Gemiddeld betaalt de restaurantbezoeker in Vlaanderen tijdens de kerstdagen voor een vijfgangenmenu 65,50 euro’, zegt Gert Laurijssen van Foodservice Alliance. ‘In Aalst betaal je met een prijs van gemiddeld 77 euro het meest. . Brugge, de stad waar veel buitenlandse toeristen de kerstdagen doorbrengen, eindigt op de tweede plaats met een gemiddelde prijs van bijna 72 euro. Wie het goedkoopst kerst wil vieren buitenshuis, trekt best naar Sint-Niklaas, Hasselt of Antwerpen.’

Peter Van Den Driesschen, zaakvoerder van het Aalsterse visrestaurant Kelderman, fronst de wenkbrauwen wanneer hij over het onderzoek hoort. ‘Dat onderzoek rapporteert over een gemiddelde prijs maar maakt geen onderscheid tussen de verschillen in kwaliteit die op het bord komt’, zegt hij. ‘Wij integreren de exclusieve producten die we dagelijks gebruiken met kerstavond in één menu. De aankoopprijs van kaviaar alleen al bedraagt nu zo’n twaalf euro voor tien gram. Wij gebruiken ook de beste, verse producten zoals coquilles, inlandse ree en truffel. Het is toch niet relevant om onze prijzen te vergelijken met een brasserie die tomatenroomsoep, varkensgebraad en worteltjes serveert?’, vindt Van Den Driesschen. 'Ik ben ervan overtuigd dat dat de prijzen die wij vragen, zeker verantwoord en billijk zijn. Ik zie het nut dan ook niet van zulke onderzoeken, ze lokken enkel nijd en afgunst uit.'

VIDEO. In Aalst betaal je het meest om kerst te vieren

Wie met de feestdagen op restaurant gaat, doet dat het best in Sint-Niklaas. Want daar betaal je gemiddeld achtenvijftig euro voor een vijfgangenmenu. En dat is negentien euro minder dan in Aalst. Dat blijkt uit een studie van Foodservice Alliance. En Aalst is daarmee ook de duurste, culinaire stad van Vlaanderen tijdens de feestdagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen