© GVA

Dit waren de 10 grootste pechvogels van 2014

2014 was niet voor iedereen een jaar om te koesteren. Sommigen hadden het afgelopen jaar behoorlijk wat tegenslag te slikken. Wij brengen een (geheel subjectief) overzicht van de meest onfortuinlijke mensen uit of in onze regio.

Jonas Rosquin

1. Tom Boonen kent een baaljaar

Tom Boonen kende echt een jaar om zo snel mogelijk te vergeten. Door een opeenstapeling van tegenslag en blessures brak hij op sportief vlak geen potten. Ook op privévlak kende hij prettiger tijden. Thuis kwam hij stomweg ten val, waardoor hij de fiets een tijdje aan de kant moest laten staan, zijn vriendin Lore kreeg een miskraam en tot overmaat van ramp crashte hij met zijn gloednieuwe Ferrari. Kort voor de crash werd zijn sportwagen nog kleurrijk onderhanden genomen door cartoonist Jeroom (zie foto). Een cadeautje waar de renner dus niet lang kon van genieten.

2. Commentator Jos Willems 'verbannen' uit Westerlo

Jos Willems was er het hart van in. Jarenlang was de enthousiaste Kempenaar de vaste radiostem toen voetbalclub Westerlo furore maakte in de eerste voetbalklasse. In mei vierde het Westelse Kuipke de titel en de terugkeer naar de hoogste divisie. Wie echter niet mocht terugkeren was Jos Willems. De openbare omroep liet hem koudweg weten dat voor de liveverslaggeving van de kampioenenmatch niet meer op hem werd gerekend. Willems was ontroostbaar en ook heel Westerlo begreep niet waarom 'Joske' aan de kant werd gezet. Zij gaven hun mascotte wel een waardig eerbetoon tijdens de kampioenenviering.

3. De slachtoffers van de hagelstorm in Antwerpen

Begin juni was heel België in de ban van het aankomende WK voetbal. Honderdduizenden televisiekijkers waren er dan ook getuige van hoe de Rode Duivels en hun Tunesische tegenstanders de catacomben van het Koning Boudewijnstadion opzochten, op de vlucht voor vuistdikke hagelbollen die uit de donkere hemel kwamen gevallen. Daags na de laatste oefenpot voor de afreis naar Brazilië kregen de stad Antwerpen en omgeving de volle lading. Hagelbollen zo groot als tennisballen en een bombardement aan bliksemschichten zorgden even voor een ongezien schouwspel van apocalyptische proporties. Toen de storm voorbij was getrokken kon de schade worden opgemeten: duizenden wagens liepen deuken op, honderden woningen deelden in de klappen en onder meer het gebouw van de voormalige Studio Herman Teirlinck en de serres van de Botanische Tuin in hartje Antwerpen liepen enorme schade op.

4. Gepeste gorilla krijgt opvang in de zoo

De zoo van Antwerpen werd in september van dit jaar een vijfde gorilla rijker. Helaas zat er een donker randje rond dat heugelijke nieuws. De 7-jarige Kiki werd immers overgebracht van de zoo in het Duitse Heidelberg naar Antwerpen omdat ze in haar oorspronkelijke verblijf gepest werd door haar soortgenoten. De arme drommel lijdt aan epilepsie en was zo een gemakkelijk slachtoffer voor andere gorillas die ondermeer systematisch haar eten afpakten. Gelukkig had dit droevig verhaal een mooie afloop want in de zoo van Antwerpen werd Kiki wel aanvaard en in een mum van tijd won de vrouwtjesgorilla aan gewicht.

5. Duizenden mogen langverwachte oversteek over pontonbrug niet maken

Een groot feest met honderdduizenden gelukkigen had het moeten worden. Maanden op voorhand werden de Antwerpenaren warm gemaakt voor 'de grote oversteek' begin oktober. Exact 100 jaar nadat het leger in allerijl een pontonbrug aanlegde over de Schelde om de stadsbewoners te laten vluchten voor de Duitse bombardementen, werd de stunt nog eens herhaald. Helaas draaide de organisatie danig in de soep. Het leger had de capaciteit overschat en had ook niet ingeschat dat de meeste mensen al slenterend en fotonemend de wandeling op een slakkengangetje gingen doen. Gevolg was dat enkele slots werden afgelast en duizenden gedupeerden de langverwachte oversteek door de neus zagen geboord. Degenen die wel van rechter- naar linkeroever konden wandelen beleefden een unieke ervaring.

6. Essense bakker wordt uitgelachen met Obamaspeculaas

In het voorjaar van 2014 maakte België zich op voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan ons land. De 47-jarige bakker Ronny Demedts uit Essen was zo fier als een gieter toen hij van het Radio 1-programma Braakland het verzoek kreeg om een reuzegrote speculazen Obama te maken die vervolgens aan de Amerikaanse ambassade als gift zou worden gegeven. Helaas konden de Amerikanen het geschenk niet bijster appreciëren. In de pers werd gespot met de afbeelding van hun president als basketter. Zelfs de term 'racistisch' viel omdat de Afro-Amerikaanse kenmerken als dikke lippen en een grote neus extra in de verf zouden zijn gezet. De arme bakker was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. Wat Obama zelf vond van het cadeau is niet geweten.

7. Niels Albert moet stoppen met veldrijden

Een donderslag bij heldere hemel was het op die 19e mei van 2014. Op een persconferentie maakte veldrijder Niels Albert bekend dat hij met onmiddellijke ingang zijn fiets aan de haak hing. Hartritmestoornissen dwongen hem ertoe om zijn carrière als professioneel veldrijder te beëindigen. De fans zagen op die manier het eeuwige duel Nys-Albert plots in rook opgaan, maar vooral voor de in Bonheiden geboren, maar in Tremelo wonende renner zelf was het nieuws een persoonlijk drama. Op 5 augustus trok Albert voor het laatst zijn fietstenue aan om enkele rondjes mee te rijden in het natourcriterium van Heist-op-den-Berg. Voor de start werd het Albert allemaal teveel en liet hij zijn tranen de vrije loop. Eeuwige rivaal Sven Nys toonde met een empathische schouderklop dat er toch nog zoiets als collegialiteit bestaat in het peloton.

8. Motorcrosser Joël Roelants raakt verlamd bij val

Joël Roelants had een mooie toekomst voor zich. De 25-jarige motorocrosser uit Grobbendonk draaide mee op het hoogste niveau, tot die fatale dag midden juni 2014. Roelants kwam zwaar ten val met zijn motor tijdens de kwalificaties van de GP van Italië in Maggiora. De Kempenaar werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis en na enkele dagen kreeg hij het harde verdict te horen: een ernstige breuk in de wervelkolom en onherstelbare schade aan het ruggenmerg, waardoor hij voor altijd verlamd zal zijn van middel tot benen. Ondanks het vreselijke nieuws toonde Roelants zich erg strijdbaar en nauwelijks enkele maanden later doken er op het internet al beelden op waarop te zien was hoe hij een bionisch wandelpak uittest.

9. Chirogroep ziet kamp in het water vallen door massale buikgriep

Een zomerkamp van een jeugdbeweging zou normaal gezien het hoogtepunt van het jaar moeten zijn voor leiding en leden. Voor de meisjes van chiro Kris-Kras uit Wielsbeke draaide het echter anders uit. Hun kamp in Lint eindigde in mineur door een hardnekkige uitbraak van buikgriep. Die leidde ertoe dat het zomerkamp vroegtijdig moest worden afgebroken. Heel veel plezier hadden ze tot dan ook al niet gehad van hun vakantie want de eerste dagen regende het pijpenstelen boven Lint, waardoor het terrein blank kwam te staan. De dagen erop werd het dan plots extreem warm en die combinatie speelde de chiromeisjes vermoedelijk parten. Meer dan 50 meisjes moesten de hele nacht overgeven en kregen te kampen met hevige diarree. De leiding besloot daarop om het kamp vroegtijdig stop te zetten.

10. 12-jarige mag niet op schoolreis wegens te bruut

Wie al helemaal geen uitstap was gegund was de 12-jarige Nassim uit Sint-Katelijne-Waver. De directie van de Octopusschool verbood hem om mee te gaan op avonturenklassen. Reden: Nassim is te groot en te sterk en zou op zo'n uitstap gewild of ongewild andere leerlingen kunnen pijn doen of verwonden door zijn brute gedrag. Als alternatief mocht de pineut op school blijven om daar wat taakjes te verrichten. Een beslissing waar de mama van Nassim niet mee kon leven. Zij stapte naar de Gelijkekansencentrum en sprak van "discriminatie" van haar zoon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER