"Saudi-Arabië gebruikt Amerikaanse clusterbommen in Jemen"

Saudi-Arabië zet in Jemen clusterbommen in bij de strijd tegen de sjiitische Houthi-milities. Dat stelt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Clustermunitie is bijzonder gevaarlijk voor de gewone burgerbevolking en werd in een verdrag uit 2008 gebannen door 116 landen. Tot nu heeft Saudi-Arabië steeds ontkend dat de Arabische coalitie tegen de Houthi-rebellen in Jemen clusterbommen gebruikt.

HRW kreeg fotomateriaal in handen waarop de organisatie restanten van twee verschillende soorten clusterbommen meent te zien. De wapens zouden de afgelopen jaren door de Verenigde Staten aan Saudi-Arabië zijn geleverd.

De bommen zouden met kleine parachutes tijdens een luchtaanval zijn gedropt in het westelijke deel van de provincie Saada. Althans dat moet blijken uit beelden die twee weken geleden op YouTube zijn verschenen. HRW kon de plaats waar de clusterbommen neerkwamen, lokaliseren op basis van satellietanalyses.

"De Saudische aanvallen met clusterbommen hebben gebieden dicht bij dorpen geviseerd. Zo wordt de lokale bevolking aan een groot gevaar blootgesteld", laat Steve Goose - directeur wapens van HRW - weten. Al zijn er voorlopig geen meldingen van slachtoffers in Jemen door de aanvallen met clusterbommen.

Clusterbommen doden zonder onderscheid

Clusterbommen zijn bijzonder gevaarlijk voor de lokale bevolking, omdat ze zonder onderscheid doden. De bommen bestaan namelijk uit honderden kleinere munitieonderdelen die exploderen nadat ze over een grote oppervlakte zijn neergekomen op de grond. Maar vaak komen ze niet onmiddellijk tot ontploffing waardoor ze feitelijk landmijnen worden.

Clusterbommen zijn door een overgrote meerderheid van de landen overal ter wereld verboden via een verdrag uit 2008. Ondertekenden het verdrag niet: de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en de rest van de landen die strijden tegen de rebellen in Jemen. De VS levert wel geen clusterbommen aan landen die ze gebruiken tegen burgerdoelen.

HRW roept alle partijen in het conflict op om geen clustermunitie te gebruiken. "Deze wapens zouden nooit mogen worden ingezet, onder geen enkele omstandigheid. Saudi-Arabië, de andere leden van de coalitie en leverancier Amerika lappen internationale standaarden aan hun laars, want clusterbommen zijn een bedreiging op lange termijn voor gewone burgers."

1.200 doden, 300.000 vluchtelingen

Saudi-Arabië en acht andere Arabische landen voeren sinds eind maart luchtaanvallen uit op de sjiitische Houthi-milities in Jemen. De Houthi's vechten er tegen soennitische milities, Al Qaeda en troepen die trouw zijn aan de gevluchte Jemenitische president Abed Rabbo Mansur Hadi.

Het geweld in Jemen heeft volgens de VN al aan 1.200 mensen het leven gekost. De voorbije zes weken zouden in totaal ook 300.000 mensen hun huizen zijn ontvlucht.

Meest gelezen