Gouverneur maant Linkebeek aan om nieuwe burgemeester voor te dragen

In een brief aan het gemeentebestuur van Linkebeek maant Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte de faciliteitengemeente aan een nieuwe figuur als burgemeester voor te dragen. Het kan immers in geen geval opnieuw Damien Thiéry zijn. Nadat de Raad van State al twee keer zijn benoeming als burgemeester geweigerd had, stelde de gemeenteraad Thiéry in februari toch opnieuw aan als waarnemend burgemeester.
Damien Thiéry

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heeft de Vlaamse regering al twee keer de voordracht van Damien Thiéry als burgemeester van Linkebeek geweigerd wegens overtredingen van de taalwetgeving. Thiéry ging telkens in beroep bij de Raad van State maar die liet de Vlaamse beslissing telkens ongemoeid. Volgens de huidige reglementering is de gemeenteraad bij een dergelijke beslissing van de Raad van State verplicht een andere kandidaat voor te dragen tenzij de betrokkene nieuwe feiten kan aanbrengen wat Thiéry na het eerste arrest van de Raad van State gedaan had.

Bij de voordracht in februari werd de beslissing gemotiveerd door te stellen dat de Franstalige 'Lijst van de Burgemeester', die een meerderheid heeft in de raad, nog niet in staat was een nieuwe burgemeestersvoordracht te doen. Tijdens de daaropvolgende gemeenteraad van 9 maart voerde het Taal Aktie Komitee (TAK) een ludieke actie tegen deze nieuwe benoeming van Thiéry. Deze laatste is overigens al sinds 2007 waarnemend burgemeester.

In de brief wijst gouverneur Lodewijk De Witte (zie kleine foto) er Linkebeek op dat de gemeenteraad niet binnen de gestelde termijn na het arrest van de Raad van State een nieuwe burgemeestersvoordracht deed en vraagt daarom dat daar dringend werk van gemaakt wordt. "Het kan niet de bedoeling zijn dat Damien Thiéry waarnemend burgemeester blijft", aldus De Witte in een gesprek met Belga. De brief van de gouverneur staat geagendeerd op de gemeenteraad van morgen.

Meest gelezen