© Jan Van der Perre

Spaanse gemeenschap kijkt vol ongeloof naar terreurdaad: “Een oorlog zonder reden”

Ook de Spaanse gemeenschap in Antwerpen keek vol ongeloof naar de beelden van de terreurdaad op de Ramblas. Al klonk de reactie bij Spanjaarden uit het noorden van het land eerder koeltjes. “De Catalanen weigeren zich Spanjaarden te noemen.”

Jan Stassijns

“Waarom?”, vragen Spanjaarden Betty Martinez en Marian Zahino van tapasrestaurant Corazon De Melon op de Vlasmarkt zich af. “Wij doen niets verkeerd. Dit is een oorlog zonder reden, waar onschuldigen het slachtoffer van zijn.”

Beide dames zijn van het noorden van Spanje, maar voelen erg mee met de slachtoffers. “Dit weekend hangen we een zwarte band aan het raam, om zo ons medeleven te betuigen”, zegt Martinez. “Het is niet normaal wat er is gebeurd. Nochtans is de Spaanse politie erg waakzaam. Overal worden er controles gehouden. Deze aanslag bewijst nogmaals dat je heel veel kan doen, maar nooit alles kan tegenhouden.”

Yapsi Espantoso, van restaurant Las Mañas op de Ankerrui heeft meteen nadat hij het nieuws vernam zijn telefoon genomen. “Ik heb vrienden die daar zaten”, zegt hij. “Dus je denkt al snel het ergste. Gelukkig waren ze niet in de buurt. Maar toch, het doet pijn om die beelden te zien.”

Catalanen vs. Spanjaarden

In vrijwel alle Spaanse horecazaken in Antwerpen stond de televisie aan met de liveverslaggeving van de gebeurtenissen, maar niet overal werd er evenveel aandacht aan besteed. Antwerpen telt vooral Spanjaarden die uit het noorden van het land afkomstig zijn en zij voelen zich niet allemaal even verbonden met wat er in Barcelona gebeurde. “Natuurlijk is het erg”, klinkt het bij enkele Spaanse horeca-uitbaters. “Maar in die regio weigeren ze zich Spanjaarden te noemen. Ze noemen zichzelf Catalanen, dus we voelen ons niet echt verbonden met de bevolking daar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER