© if

Luc Beaucourt vertrekt naar Zambia om studenten die ongeval hadden naar huis te brengen

De West-Vlaamse hogeschool Vives en Luc Beaucourt zijn volop bezig met de repatriëring van de drie studenten die zondag gewond raakten bij een verkeersongeval in Zambia. Dat meldt de hogeschool na een vergadering dinsdag. De toestand van de studenten is stabiel en dus kunnen ze naar huis komen.

Dinsdag zaten Beaucourt, verantwoordelijken van Vives, de luchthaven van Wevelgem, slachtofferhulp van politiezone Vlas samen met de ouders van de drie studenten die zondag betrokken waren bij een zwaar verkeersongeval in Zambia.

© BELGA

Beaucourt ontfermt zich over de repatriëring van de studenten. Hij vertrekt woensdagmorgen met een medisch team naar Tanzania. Daar worden de internationale paspoorten opgehaald van de twee studenten wiens spullen na het ongeval zijn gestolen. Van daaruit gaat het naar Zambia om de studenten op te pikken. De dichtstbijzijnde luchthaven in Zambia kan niet worden gebruikt wegens ongeschikt tarmac, dus wordt een oplossing gezocht om hen eventueel per helikopter over te brengen naar een andere luchthaven.

De studenten zijn stabiel, maar moeten als gevolg van hun letsels plat liggen. Beaucourt staat in contact met de plaatselijke artsen om hun toestand op de voet op te volgen en legde de nodige contacten met het AZ Groeninge in Kortrijk voor de opname van de studenten, en met de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne voor de psychologische bijstand van studenten, ouders en eventueel ook medestudenten. Vives doet zelf ook een beroep op de dienst studentenvoorzieningen.

Vives blijft met aandrang vragen geen contact op te nemen met de ouders of beelden te maken.

Vlaamse studenten raken zwaargewond bij Zambiaanse safari

© AFP

Drie West-Vlaamse studenten verpleegkunde zijn zwaargewond geraakt bij een ongeval in de buurt van Samfya (Zambia). Bij de crash vielen ook vier doden.

Drie studenten van de Vives Hogeschool Kortrijk, twee derdejaarsstudenten verpleegkunde en een studente verloskunde, waren op internationale stage in Zambia. Tijdens een vrij dag waren ze op safari geweest en bij het terugkeren kreeg hun jeep een klapband en ging van de baan.

De klap was bijzonder hevig. Vier passagiers, hun identiteiten zijn nog niet bekend, stierven. De Belgen raakten zwaargewond. De studente vroedkunde verkeerde een tijdje in levensgevaar en werd intussen overgebracht naar het ziekenhuis van Mansa. Haar toestand wordt als stabiel omschreven.

“Een collega had haar al even aan de lijn”, zegt woordvoerder Frank Devos van Vives in Kortrijk. “Ze zei dat ze heel veel pijn heeft en niet goed weet wat er precies gebeurd is.”

Bestolen

De andere twee studenten liepen snijwonden en breuken op, maar hebben veel geluk gehad. Zij werden wel bestolen vlak na het ongeval. “Ze zijn alles kwijt gespeeld, ook hun internationaal paspoort. Er is al contact opgenomen met de ambassade van Tanzania, want in Zambia is er enkel een ereconsulaat.”

Michael Mareel van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er een ongeval met drie Belgen is gebeurd. Ze zouden in principe tegen het einde van de week naar ons land gerepatrieerd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER