"Maximum 3 uur per dag muziek op Tomorrowland"

Uiterlijk 8 mei doet de kort gedingrechter een uitspraak in de zaak van de buurtbewoners rond De Schorre in Boom tegen Tomorrowland. De buurtbewoners eisen dat er slechts drie uur per dag muziek wordt gespeeld.

jatimmermans

Het dancefestival, dat dit jaar zijn tiende verjaardag viert, zou zonder veel overleg van één naar twee weekends zijn gegroeid.

Meester Griet Cnudde, die de zeven klagende buurtbewoners verdedigt, stelt: "De geluidsoverlast is nefast voor de nachtrust en gezondheid van de buurtbewoners." Ze meent ook dat er te laat vergunningen zouden zijn aangevraagd bij de provinciale en gemeentelijke overheden. "Men gaat ervan uit dat alles in orde zal komen; dat zou ik ook wel willen als ik 920.000 euro betaal." Boom zou 920.000 euro ontvangen en Rumst 527.000 euro.

85 decibel

De buurtbewoners eisen beperkende maatregelen die volgens de organisatie het festival compleet zouden stilleggen. De klagers willen dat er slechts drie uur per dag muziek wordt gespeeld, maximum tot middernacht en maximum 85 decibel.

ID&T, de organisatoren van Tomorrowland, stellen dat zij wél in orde zijn. Meer nog: als enige festival in België zijn ze al meer dan een jaar bezig om een Vlarem II-vergunning te bekomen.

De organisatie kreeg op het (2,5 uur durende) proces de steun van de gemeenten Boom en Rumst, die stellen dat betalingen maar zullen gebeuren als het festival voorbij is.

De provincie doet half mei uitspraak over de aangevraagde vergunning. Ze voelt zich gebelgd door deze procedure: "Dit lijkt alsof wij niet onafhankelijk zouden kunnen beslissen."

Economische input

Ten slotte kwamen 33 bedrijven, die samen 500 werknemers vertegenwoordigen, het economisch belang van het festival in de verf zetten. Zo was de economische input in de Vlaamse economie vorig jaar 70,6 miljoen euro en gaven de bezoekers 21,8 miljoen euro uit aan andere zaken dan aan het festival. De bedrijven onderstreepten nogmaals het economische, culturele en financiële belang van het festival dat wereldwijde uitstraling geniet.

JVB

Foto Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER