Ageas in cassatie tegen veroordeling in Nederland

© BELGA

Ageas gaat in cassatieberoep tegen het arrest van het Gerechtshof in Amsterdam dat de bank veroordeelde wegens. Het bedrijf legt een provisie aan van 130 miljoen euro.

hrt

'Na een gedetailleerde doorlichting van het vonnis heeft Ageas besloten om in cassatieberoep te gaan bij de Nederlandse Hoge Raad', aldus de bank in een persbericht. 'Hoewel op heden in de huidige procedures geen vaststelling van schade is gebeurd, vindt Ageas het passend om een voorziening van 130 miljoen euro aan te leggen op basis van zijn interpretatie van de bepalingen van het arrest en met inachtneming van in de markt algemeen gebruikte methodes en assumpties.'

'Het bedrag van de voorziening zal opgenomen worden in de resultaten over de eerste zes maanden (die volgende woensdag worden gepubliceerd, red). Anderzijds zal deze beslissing geen invloed hebben op Ageas' strategie en kapitaalbeheer', besluit de bank.

In 2007 nam Fortis de Nederlandse bank ABN Amro over voor 24 miljard euro. Maar toen de bankencrisis begon, bleek Fortis helemaal niet te beschikken over dat bedrag. In 2008 donderde de koers van het aandeel naar beneden en moesten de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid tussenkomen. Ze kochten elk 49 procent van Fortis Bank in hun land. Dat hielp niet en een week later werden alle activiteiten van Fortis in Nederland verkocht aan de Nederlandse staat. De Belgische bankactiviteiten werden verkocht aan BNP Paribas.

Enkele aandeelhouders en de belangenorganisatie Fortiseffect, die duizenden beleggers groepeert, spanden een proces aan tegen de Nederlandse staat en Ageas/Fortis. Het Amsterdamse gerechtshof gaf hen gelijk: Fortis heeft zich in de periode na de tussenkomst van de overheden schuldig gemaakt aan misleiding door in de media te berichten dat Fortis er 'financieel sterker voorstond dan ooit'.

'Hierdoor heeft Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en beleggers op het verkeerde been gezet. Deze beleggers hebben - mogelijk - naar aanleiding van de gewraakte mededelingen besloten aandelen Fortis te kopen of deze te behouden. Zij kunnen daardoor schade hebben geleden. Fortis is voor die schade aansprakelijk', zo oordeelde het hof.

Alle beleggers (dus ook de Belgische) die tussen 28 september en 3 oktober 2008 een positie hadden in Fortis (aandelen, opties...) krijgen daardoor weer hoop om alsnog wat van hun geïnvesteerde geld terug te zien.

Ageas in beroep tegen schadevergoedingen

Verzekeraar Ageas, de erfgenaam van Fortis, gaat in cassatieberoep tegen het arrest van het Nederlandse gerechtshof. Dat oordeelde dinsdag dat Fortis in 2008 beleggers heeft voorgelogen. Ageas zou hen daarom een schadevergoeding moeten betalen. Het zet ook 130 miljoen euro opzij voor schadeclaims, voor als het in beroep toch verliest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen