‘Tijd om experimentele vaccins tegen ebola te testen op mensen’

© AP

De experimentele vaccins en behandelingen tegen ebola die bij dieren veelbelovende resultaten opleveren, moeten in het westen van Afrika bij mensen worden uitgeprobeerd. Dat heeft de Belgische arts Peter Piot verklaard in een interview met het Franse persbureau AFP naar aanleiding van de ebola-epidemie in die regio.

kidr

Piot, in 1976 medeontdekker van het ebolavirus, wees er tijdens het interview op, dat er experimentele vaccins en behandelingen tegen ebola bestaan en dat die bij dieren veelbelovende resultaten opleverden. De Belgische arts pleit er dan ook voor om die technieken nu ook bij mensen te testen in de zwaarst getroffen gebieden in Guinée, Liberia en Sierra Leone.

'Ik denk dat het moment gekomen is, op zijn minst in de hoofdsteden, om die behandelingen beschikbaar te stellen voor ‘compassionate use’ (een regeling waarbij wettelijk toch mogelijk wordt om geneesmiddelen te gebruiken die nog niet zijn toegelaten, nvdr.), maar ook om te ontdekken of ze werken om voorbereid te zijn op een nieuwe epidemie.'

De gewezen Unaids-directeur stelt daarnaast, dat er niet gevreesd moet worden voor een uitbraak van de epidemie buiten Afrika. 'Ik maak me niet zo ongerust over de verspreiding van het virus hier', klinkt het. 'Ik zou me geen zorgen maken als ik in de metro zit naast iemand die drager is van het ebolavirus, zolang die niet op u overgeeft of iets van die aard', aldus de arts, die benadrukt dat er 'zeer nauw contact' nodig is voor een besmetting.

In de West-Afrikaanse landen Guinée, Liberia en Sierra Leone zijn sinds begin dit jaar al 1.201 mensen besmet geraakt met het virus. Er kwamen 672 mensen om het leven, zo blijkt uit de laatste gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Sierre Leone roept ebola-epidemie tot noodtoestand uit

© REUTERS

Na Liberia heeft ook Sierre Leone de zware ebola-epidemie tot een noodtoestand uitgeroepen. President Ernest Bai Koroma wil klaarblijkelijk met een aangescherpt pakket maatregelen greep krijgen op de besmettelijke ziekte. Zo zullen hele gebieden in het oosten van het land onder quarantaine komen. Volgens de Britse openbare omroep BBC is de veiligheidstroepen opgedragen voor de implementering te zorgen.

In het aangrenzende Liberia is woensdag het sluiten van de scholen gelast. Niet echt benodigde ambtenaren zijn voor dertig dagen met verlof gestuurd.

De ziekte heeft in het westen van Afrika al aan minstens 672 mensen het leven gekost. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft sinds het uitbreken van de epidemie in februari al 1.201 bevestigde gevallen geregistreerd.

Ook België is alert voor ebola-epidemie

De kans dat er hier in Europa een ebola-epidemie uitbreekt, is heel klein. zeggen experts. Maar ze zijn wel extra waakzaam, want het kan natuurlijk dat er ook in ons land zieke mensen aankomen. Ze zouden heel snel geïsoleerd worden, zodat de ziekte zich niet verder kan uitbreiden. In West-Afrika is dat zo goed als onmogelijk in West-Afrika: in Liberia en Sierra Leone komen er nog elke dag zieken bij. Daarom is daar de noodtoestand uitgeroepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen