Direct naar artikelinhoud

Benfica met kleine voorsprong naar Turijn

Benfica heeft donderdag de eerste wedstrijd tegen Juventus in de halve finales van de Europa League gewonnen. De Portugese kampioen won dankzij een verwoestende knal van invaller Lima in de slotfase met 2-1. Gezien het uitdoelpunt maakt ook de Italiaanse ploeg, die aast op een finale in eigen stadion, in de return in Turijn nog alle kans.

Mocht Juventus vooraf hebben ingezet op een schaakwedstrijd, kon dat scenario al na 2 minuten overboord. De Italianen kwamen verrassend snel op achterstand, door onoplettendheid bij een dood spelmoment. Oud-Ajacied Miralem Sulejmani nam een strakke hoekschop, die Ezequiel Garay binnen mocht koppen. De Argentijn werd amper gehinderd door de verdedigers van Juventus en ook doelman Gianluigi Buffon kon met een moeizame duik geen redding meer brengen.

Het vroege doelpunt dwong Juventus de gebruikelijke, ietwat behoudende tactiek aan te passen. Zo ontstond een open duel, waarin desondanks weinig kansen te noteren waren. Sulejmani was bij enkele gevaarlijke uitbraken betrokken en had al snel de 2-0 op zijn schoen, maar de Serviër schoot gehaast naast. Juventus daarentegen had moeite met de Portugese defensie, die nauwelijks in de problemen kwam en zonder schade de rust haalde.

Juventus begon sterk aan de tweede helft, waarin het nadrukkelijker de Portugese verdedigingslinie opzocht. Het Franse talent Paul Pogba, nagenoeg onzichtbaar voor rust, liet eindelijk van zich horen met een kansrijke kopbal. Doelman Artur, kort daarvoor nog enigszins verdwaald in zijn eigen strafschopgebied, kon redding brengen.

Toch vertoonde het controlerende Benfica wat scheurtjes, hetgeen afgestraft werd door Carlos Tévez. De Argentijn kreeg de bal wat gelukkig mee, schoot laag in en verraste daarmee de uitkomende Artur. Door de waardevolle treffer leek Juventus zijn doel te bereiken, terwijl Benfica weinig extra's kon brengen. Pas laat kwam de ploeg weer tot leven, met de knal van Lima als trefzeker hoogtepunt. De slotfase, plotseling hectisch, leverde ondanks enkele goede kansen geen treffers meer op.