Trump vraagt Rusland om mails van Clinton te hacken

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft Rusland gevraagd om private e-mails van zijn Democratische rivale Hillary Clinton te hacken en openbaar te maken. De campagnestaf van Clinton reageert furieus. Zoals verwacht belooft de campagne dus erg smerig te worden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Rusland, als jullie luisteren: ik hoop dat jullie de 30.000 verdwenen e-mails (van Hillary Clinton) vinden. Jullie zullen beloond worden door onze media", zo liet Trump zich uit. "Als Rusland, China of een ander land die mails te pakken krijgt -ik zal eerlijk zijn- dan wil ik ze graag zien", zo zei hij tijdens een persconferentie in Florida.

Trump verwees naar de mails die de klokkenluiderssite WikiLeaks vorige week publiceerde nadat die waren gehackt bij de top van de Democratische partij in de VS. Daaruit bleek dat de partijtop zich tijdens de voorverkiezingen erg laatdunkend had uitgelaten over de campagne van senator Bernie Sanders tegen Clinton. Zo'n 30.000 van die gestolen mails, waaronder die van Clinton, zouden nog niet gelekt zijn.

Op de Democratische conventie in Philadelphia heeft dat maandag tot heibel geleid, maar Sanders toonde teamgeest en schaarde zich volmondig achter zijn vroegere rivale Hillary Clinton, al werd hij niet altijd gevolgd door zijn aanhangers.

Toen al verweten veel Amerikanen Rusland dat het achter de gehackte mails zat om de campagne van de Republikein Trump te ondersteunen. Die is opvallend vriendelijk voor Rusland en heeft vragen gesteld bij allianties tussen de VS en de bondgenoten, zoals de NAVO in Europa of Japan en Zuid-Korea in het Verre Oosten.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Trump vraagt Russen nu om te hacken

Donald Trump en Rusland hebben die beschuldigingen ontkend, maar vandaag gaat de Republikeinse kandidaat opnieuw in het offensief. Zo vraagt hij de Russen dus uitdrukkelijk om de mails van Clinton te hacken en zo haar campagne te verstoren.

Dat valt echter niet in goede aarde bij zijn "running mate" of kandidaat voor het vicepresidentschap. In een mededeling kort na de opmerkingen van Trump zegt Mike Pence dat er "ernstige gevolgen" zijn als de Amerikaanse federale politie FBI zou ontdekken dat Rusland wel degelijk betrokken was bij het hacken van de mails om de kiescampagne in de VS te beĆÆnvloeden. Wat die gevolgen zijn, is nog niet duidelijk.

De Democratische partij is alleszins razend op Trump, al bevestigt hij nu met zoveel worden de beschuldigingen die ze eerder had geuit.Ā President Barack Obama had eerder ook niet uitgesloten dat Rusland achter de lekken zit om de Democratische partij te schaden. Voormalig Democratisch minister van Defensie en ex-directeur van de CIA Leon Panetta verwijt Trump dat hij "geen benul heeft van de rol van de VS in de wereld" en de "gevolgen van wat hij nu zegt".

Hoe dan ook kan "Mailgate" de campagne inderdaad zwaar beĆÆnvloeden, want veel Amerikaanse kiezers zullen het wellicht niet pikken dat een kandidaat buitenlandse mogendheden inschakelt om zijn binnenlandse rivaal onderuit te halen. Of Trump nu toch "een brug te ver" gegaan is, moet echter nog blijken.

Meest gelezen