Turkse organisaties dienen klacht in tegen onbekenden

De Belgische koepelvereniging van een zeventigtal Turkse organisaties, Fedactio, meldt dat ze advocaat Walter Van Steenbrugge in de arm hebben genomen en morgen in Gent klacht zullen indienen tegen onbekenden.

"De doodsbedreigingen en vernielingen moeten nu stoppen", meent Van Steenbrugge. "Het gaat van kwaad naar erger: de onderzoeksrechter moet tussenkomen en de nodige veiligheidsmaatregelen nemen."

"Het gaat om federale materie, maar Gent is het aanknopingspunt omdat daar onder meer graffiti op gevels gespoten is", zegt Van Steenbrugge. "Maar het vandalisme en de doodsbedreigingen situeren zich over het hele land: Antwerpen, Brussel, Limburg... Het gaat van kwaad naar erger, en dat moet stoppen. En nee, dan vind ik niet dat klacht indienen nog meer olie op het vuur gooit."

Volgens Van Steenbrugge werd er niet over één nacht ijs gegaan bij het opstellen van de klacht. "We hebben een uitgebreid onderzoek gevraagd. Er worden in onze klacht geen namen genoemd, maar er wordt uiteraard wel in de richting van Erdogan-aanhangers gekeken."

Klacht indienen doet voor Fedactio niets af "aan haar eerste wens voor verzoening en vreedzame dialoog (...) We zijn dan ook bereid ten allen tijde met wie dan ook in dialoog te treden en het nodige te doen zodat de rust en kalmte in onze samenleving terugkeert".

In haar communiqué beklemtoont Fedactio nogmaals "alle vormen van antidemocratisch ingrijpen tegen elke wettig verkozen regering" te veroordelen. De koepelvereniging is aanhanger van Gülen, de tegenstander van Erdogan die volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep zit.

 

Meest gelezen