Fed houdt rente in beraad, maar ziet minder risico's

De Federal Reserve, het Amerikaanse syteem van centrale banken, houdt de rente voorlopig ongewijzigd. Wel vindt de Fed dat de risico's voor de Amerikaanse economie op korte termijn minder groot zijn dan eerder was ingeschat. Een renteverhoging later op het jaar zit er dus wel degelijk in.

Na twee dagen beraad heeft de top van de Federal Reserve dus de knoop doorgehakt. De belangrijkste rentevoeten in de VS blijven ongewijzigd, zoals ongeveer wel verwacht was.

Toch is de Fed optimistischer dan bij de vorige vergadering. Zo merkt de bank op dat de risico's voor de Amerikaanse economie op korte termijn kleiner zijn dan eerder ingeschat. De arbeidsmarkt doet het goed en na een kleine terugval van het aantal jobs in mei, was er in juni opnieuw een forse stijging.

Wel toont de Federal Reserve zich minder optimistisch over wat er buiten de Verenigde Staten gebeurt. Zo bekijkt de bank de impact van internationale risico's en financiële ontwikkelingen uit het buitenland op de Amerikaanse economie.

Na jaren van laagterecords heeft de Fed in december van vorig jaar de rente opnieuw lichtjes opgetrokken. Dat zou dit jaar nog een paar keer gebeuren, maar de Federal Reserve toonde zich tot nu toe erg voorzichtig. Sommige analisten denken dat er in september veel kans is op een volgende rentesprong, als de arbeidsmarkt sterk blijft en als de schok van een mogelijke brexit binnen de perken blijft.

Meest gelezen