© Margo Tilborghs

“We willen grondige studie naar mogelijkheid nieuw zwembad”

Woensdag vond in Essen de laatste scholenzwemmarathon plaats. Dat maakte onder de bewoners weer een felle discussie los. Het huidige zwembad is versleten, maar niemand begrijpt waarom er geen nieuwe zwemkom in de plaats kan komen. De sluiting van het zwembad wordt voorzien voor einde juni 2015.

Margo TIlborghs

“Twee jaar geleden, bij het veertigjarig bestaan van het zwembad, zou er bekeken worden of het zwembad gerenoveerd of volledig vernieuwd zou worden”, zegt Tinneke Pockelé van de actiegroep ‘Essen verdient een eigen zwembad’. “Er werd gesproken over een goed functioneel instructiebad. Het mocht zelfs iets meer zijn: een eventuele mogelijkheid zou een zoutwaterbad kunnen zijn. Nu krijgen we niets.”

Turnhal of zwembad

“Waarom er een derde sporthal moet komen begrijpt geen mens”, zegt Lutgarde (53). Enkele jaren geleden heeft men een nieuw sportcomplex gebouwd. Waarom moet er dan nog geld worden geïnvesteerd in een bijkomende turnhal? Turnen is een hobby. Leren zwemmen is noodzakelijk. Het staat in de eindtermen van de lagere school. Zwemmen gaat over zelfredzaamheid van alle kinderen. Dit moet dus voorrang krijgen.”

“De turnkringen waren al langer vragende partij”, zegt schepen van Sport Brigitte Quick (CD&V). Door de samenwerking met de turnverenigingen en de scholen zal de turnhal beter bezet zijn dan het zwembad. De exploitatiekost is ook kleiner. Omgerekend zal de turnhal ons 50.000 euro per jaar kosten, terwijl een nieuw zwembad ons 700.000 euro per jaar zou kosten. Indien we meer dan één miljoen euro zouden investeren in de renovatie van het zwembad, zouden we de houdbaarheidsdatum van het zwembad iets kunnen verlengd worden. Dat is wel erg veel geld per jaar. En al zeker geen duurzame oplossing. Samenwerking met andere gemeenten en/of met private uitbaters is niet mogelijk gebleken. Ook niet in het sportpark, gecombineerd met de bouw van de sporthal. Een verplichte renovatie of de bouw van een nieuw instructiebad is een miljoeneninvestering en is financieel niet te verantwoorden. Het zou de Essense belastingbetaler (voor een eenvoudig instructiebad, dus zonder kinderbadje en glijbaan) al gauw 5 miljoen euro kosten.”

Lees het volledige artikel in uw krant van vrijdag, editie Noord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER