Direct naar artikelinhoud
G20

Merkel haalt uit naar Trump voor top G20: "Isolationisme is een enorme vergissing"

Angela Merkel begroet Frans president Emmanuel Macron. Vandaag heeft Merkel een ontmoeting met Europese leiders die ook deelnemen aan de G20.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft naar de Amerikaanse president Donald Trump uitgehaald in de aanloop naar een topbijeenkomst van de Groep van Twintig (G20) die rumoerig belooft te worden. Ze bekritiseerde zijn protectionistische koers en zijn terugtrekking uit het klimaatakkoord.

In een toespraak voor het Duitse parlement over de doelstellingen van de bijeenkomst van de voornaamste leiders van de planeet volgende week in Hamburg sprak de Duitse bondskanselier de naam van de Amerikaanse president niet uit. Maar ze liet geen twijfel bestaan over wie ze viseerde.

"Geen enkele van de grote internationale uitdagingen heeft grenzen. Zij die denken dat ze de wereldproblemen met protectionisme en isolationisme kunnen regelen, begaan daarom vandaag meer dan ooit een enorme vergissing", verklaarde Merkel.

De bondskanselier wil dat de leiders van de G20 "tonen dat ze hun verantwoordelijkheid begrijpen" voor de hele planeet en dat ze die ook "opnemen". Ze hekelde "het nationale elk voor zich". Aan de top nemen onder meer de staatshoofden van de Verenigde Staten en Rusland deel.

"Niet wachten op de laatste twijfelaar"

Later op de dag heeft Merkel een ontmoeting in de kanselarij in Berlijn met Europese leiders die ook deelnemen aan de G20.

"We zijn ervan overtuigd dat klimaatverandering één van de grootste uitdagingen is waar de mensheid mee te maken krijgt", verklaarde ze tegenover het parlement. "We kunnen niet wachten met ingrijpen tot de wetenschap de laatste twijfelaar heeft overtuigd".

Ze zei voorts dat ze een plan overeenkwam met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron om de samenwerking in de Europese Unie en de eurozone te verstevigen. Ze voegde er aan toe dat de EU meer verantwoordelijkheid moet nemen in het aanpakken van veiligheidsproblemen, waaronder ook de dreiging van het terrorisme.