Direct naar artikelinhoud
Saudi-Arabië

Geruchten over huisarrest voor afgezette Saudische prins: "Ze zijn bang dat hij zal praten"

De afgezette prins Mohammed bin Nayef.Beeld AP

Volgens verscheidene bronnen in The New York Times zou de afgezette Saudische prins Mohammed bin Nayef huisarrest gekregen hebben. Andere Saudische functionarissen ontkennen het gerucht dan weer. 

The New York Times schreef gisteren dat de afgezette prins Bin Nayef huisarrest opgelegd kreeg in zijn paleis in Jeddah en bewaakt werd door verschillende wachters. Ook zou de prins het land niet meer uit mogen. "Het is te risicovol om een ontevreden persoon te laten praten op dit moment. Ik vermoed dat de Saudi's niet willen dat hij staatsgeheimen doorvertelt", klinkt het bij een bron in de NYT. 

Hij werd afgelopen week dus uit al zijn functies ontzet en vervangen door Mohammed bin Salman, de favoriete zoon van koning Salman. Bin Nayef was tot vorige week nochtans de troonopvolger en leidde de binnenlandse veiligheidsdiensten. Die actie kwam er om zo alle oppositie van Bin Nayef tegen de nieuwe kroonprins Bin Salman tegen te gaan. 

The New York Times citeerde vier bronnen die aangaven dat Bin Nayef huisarrest opgelegd kreeg. Het was volgens hen wel niet duidelijk hoe lang de strafmaatregel zou gelden.  

"Geruchten zijn foutief"

Verscheidene Saudische functionarissen verklaren nu echter dat de berichtgeving in The New York Times niet klopt. Volgens hen zou de prins geen huisarrest hebben. "Het is pas de overgangsperiode. Bin Salman wil geen risico's nemen. Het is geen huisarrest. Niet zoiets", aldus een bron in The Guardian.

Bin Nayef was de meest invloedrijke beveiligingsambtenaar van het koninkrijk de afgelopen 15 jaar. Hij had nauwe inlichtingenverbanden gehouden met de VS en het Verenigd Koninkrijk en werd door de Saudi-bondgenoten gezien als een betrouwbare partner.