© gemeente Meerhout

Gemeente mag zich hartveilig noemen

De gemeente Meerhout heeft het ‘Hartveilig’-label ontvangen van het Rode Kruis, omdat het investeerde in de aanschaf van externe defibrillators en het de nodige opleidingen voor de bediening van het toestel verschafte.

Hans Otten

Dagelijks krijgen in België ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Amper 5 à 10% van hen overleeft. De voornaamste reden hiervoor is het niet of laattijdig opstarten van een reanimatie. Een snelle reanimatie in combinatie met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED, toestel dat al dan niet een stroomstoot zal geven), heeft een zeer groot effect op de overlevingskansen van een slachtoffer.

En laat dat nu net eenvoudig aan te leren zijn. Reden genoeg voor de gemeente Meerhout en Rode Kruis-Geel om de handen in elkaar te slaan en opleidingen te voorzien voor zowel gemeentebestuur als inwoners. Ruim 10% van de Meerhoutse personeelsleden volgde de 3-uur durende training ‘reanimeren en defibrilleren’. Ook een aantal inwoners kreeg alvast de kans in te tekenen op de training.

De gemeente investeerde daarnaast ook in de aankoop van 2 AED-toestellen. Je vindt ze aan de gemeentelijke sporthal Den Aks en binnenkort aan de turnzaal van De Duizendpoot in de Schoolstraat. In Woonzorgcentrum De Berk bevindt zich ook nog een defibrillator die enkel kan bediend worden door professionals.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER