© BELGA

Anderlecht-coach aangeslagen, aanvoerder Hanni moet het ontgelden

RSC Anderlecht gaf donderdagavond op de slotspeeldag in groep C van de Europa League na een ontstellend zwakke tweede helft tegen het Franse Saint-Etienne in twaalf minuten een 2-0 voorsprong uit handen. Uiteindelijk haalden de Fransen het in het Astridpark nog met 2-3, waardoor paars-wit in extremis de groepswinst aan Saint-Etienne moest laten.

Anderlecht-coach René Weiler zat na de wedstrijd met de handen in het haar en zocht naar verklaringen voor het zwakke spel na de pauze. “Ook als trainer kan je niet alles verklaren”, ging de Zwitser van start.

Weiler had met onder meer Jorn Vancamp, Stéphane Badji en Emmanuel Sowah een veredeld B-elftal aan de aftrap gebracht. Het was dan ook opvallend dat na de pauze met de inbreng van de titularissen Andy Najar, Lukasz Teodorczyk en Sofiane Hanni de organisatie volledig wegviel en paars-wit plots drie tegendoelpunten moest incasseren. “We zijn de wedstrijd begonnen met jonkies, daarna heb ik basisspelers ingebracht. We hebben niet gedaan wat we moesten doen en zo incasseerden we drie doelpunten. In 20 à 25 minuten in de tweede helft was het heel slecht. Ik was zelf verrast dat we zo zwak waren, vooral op links gaven we te veel weg. Het is een kwestie van mentaliteit, concentratie en discipline.”

Vooral Sofiane Hanni moest het ontgelden. Ook vorige maand nam Weiler zijn Algerijnse aanvoerder al eens op de korrel.

“Hanni is slecht ingevallen. We praten veel over mentaliteit en dan zie je dit. Ik verwacht van mijn spelers dat ze op het terrein alles geven, maar dit zullen we intern bespreken. Als ploeg moeten we solidair zijn, zoals in de eerste helft. We kunnen een voorbeeld nemen aan Jorn Vancamp, die wel alles heeft gegeven, ook al is hij nog jong en haalt hij nog niet het niveau.”

Saint-Etienne niet onder de indruk van wissels of coaching

“Onze eerste helft was zwak, maar ik wist bij de rust dat we de kwaliteiten in huis hebben om daar nog iets aan te veranderen. We hebben eerder dit seizoen al in de tweede helft een achterstand ongedaan kunnen maken. Na de pauze hebben we de rollen dan ook omgedraaid”, vertelde Saint-Etienne-coach Christophe Galtier na de wedstrijd.

Het was opvallend dat na de kampwissel met de inbreng van de ervaren spelers Sofiane Hanni, Lukasz Teodorczyk en Andy Najar de organisatie volledig wegviel bij de thuisploeg en dat Anderlecht plots op amper twaalf minuten drie doelpunten moest incasseren.

“Ik denk niet dat de wissels of coaching bij de tegenstander daar iets mee te maken hadden. Het was vooral dankzij de uitstekende ingesteldheid van mijn eigen ploeg dat we de achterstand konden ombuigen in een zege. We waren naar hier gekomen om te winnen en dat hebben we ook maar mooi gedaan. Drie keer scoren is altijd leuk en het doet zeker plezier om op de eerste plaats te eindigen”, besloot de Franse coach.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Europa League