Betrapte inbrekers slagen erin politie af te schudden, maar rijden zich dan vast

© jvwoosterzele

Minstens drie dieven trokken zondag in de vroege ochtend op rooftocht door Gijzenzele bij het Oost-Vlaamse Oosterzele. Ze reden zich vast op de sporen maar konden te voet ontkomen. De politie volgt het spoor verder.

Johan Van Bever

In verschillende straten pleegden ze inbraken in auto’s. Er werden ook nummerplaten gestolen. De wagen van burgemeester Johan Van Durme ontsnapte niet aan de daders en werd doorzocht.

“De politie had vanuit de Langestraat melding gekregen van de verdachte handelingen en zat de daders op de hielen”’ vertelt Van Durme. “Een bewoner die vroeg was opgestaan en het raam opende, zag de daders aan het werk terwijl ze probeerden in zijn wagen te geraken. In mijn wagen gingen de dieven aan de haal met 20 euro aan kleingeld. Omdat de inbrekers opgejaagd werden door de politie, sloegen ze met een wagen op de vlucht. Op het Sint-Bavoplein kwam het tot een confrontatie. De inbrekers wilden op de politie inrijden en die loste een waarschuwingsschot.”

Treinverkeer stilgelegd

“Vervolgens reden ze de treinsporen op in de Kalverhage. Zo konden ze de politie afschudden. Na 200 meter zaten ze vast op de sporen en vluchtten ze te voet verder. Het treinverkeer tussen Zottegem en Gent moest een tijd worden stilgelegd, tot na de takelwerken. Rond 10.15 uur werden de sporen terug vrijgegeven. Er werden vervangbussen ingelegd. De achtergelaten wagen bleek gestolen. Even later werden in de buurt nog twee gestolen wagens teruggevonden. Die werden eerder gestolen in het Gentse en in Lovendegem.”

Samen met Wetteren

Sinds enige tijd is er sprake van dat er een ANPR-camera komt voor verkeer dat van de E40 in Wetteren komt en richting Oosterzele rijdt. Zo’n camera zorgt ervoor dat als er een wagen voorbijrijdt die bekend staat als gestolen, depolitie onmiddelijk wordt gealarmeerd zodat ze kan ingrijpen.

“Die camera komt maar het duurt iets langer dan eerst gedacht. De zonechef heeft een nota gemaakt waarin gestreefd wordt naar een samenwerking met de andere politiezones, onder meer met de politiezone van Wetteren die al over een cameraschild beschikt. De plaatsing van de camera’s in de verschillende zones onderling op elkaar afstemmen vraagt wat meer tijd. Bovendien heeft de Provincie onze server overgenomen en neemt de gouverneur zich voor om deze samenwerking provinciaal te coördineren. Volgens de meest recente planning zou de camera in december worden geplaatst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen