'Zonder aanvaardbaar akkoord sluit Lanxess Zwijndrecht'

© Photo News

Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking bij Lanxess in Zwijndrecht, dan sluit de fabriek. Dat is de boodschap van de directie in Duitsland. Zwijndrecht krijgt nog ‘een paar weken’, zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

(kld)

‘We zetten alle mogelijke middelen in om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. Maar veel tijd is er niet meer’, zegt Van Wassenhove die daarmee een bericht op Trends bevestigt.

‘Als men niet meer aan het werk wil, als het niet snel tot een aanvaardbaar akkoord komt, dan sluit de fabriek. Dat is de boodschap van de directie in Duitsland.’ Het bedrijf heeft daartoe nog ‘enkele weken’.

Blijven praten

De christelijke en socialistische arbeidersbonden betreuren de uitspraken over de mogelijke sluiting. 'We betreuren dat dat de taal van het management is', zegt ACV-secretaris Inge Paeshuys. 'Momenteel gaat de discussie over het betonneren van afspraken in de cao. Laten we het daar verder over hebben.

Patrick Lodewijckx van ABVV vindt dat 'dat soort communicatie beter stopt'. Hij ziet meer heil in een nieuwe, interne communicatie die donderdag verstuurd werd vanuit Duitsland. 'Daarin zegt de directie te zoeken naar een constructieve dialoog met de werknemers en de vakbonden voor een faire oplossing. Dat is positief. We zitten op dezelfde lijn als de directie en willen zeker meewerken aan oplossingen die voor beide partijen goed zijn', aldus Lodewijckx.

Staking

Bij Lanxess in Zwijndrecht werken 435 mensen. Het bedrijf gaat de zevende week van staking in. ‘Dat betekent dat we bijna twee maand van productie kwijt zijn, in een zeer concurrentiële markt’, verduidelijkt de Lanxess-woordvoerder.

Bij het bedrijf wordt al sinds oktober vorig jaar onderhandeld over een nieuwe bedrijfs-cao. ‘Wij deden een mooi voorstel, het beste in de chemische industrie.’ Het voorstel werd, na advies van de lokale vakbondsafgevaardigden, afgewezen. ‘Het afspringen van de cao is door de lokale afgevaardigden als excuus gebruikt om in staking te gaan. Voor hen gaat het om macht.’