© BELGA

Willemsfonds Mechelen: “Geen beeldenstorm in Mechelen, laat de standbeelden maar gewoon staan”

Nadat oppositiepartij sp.a de voorbije week een onderzoek vroeg naar controversiële monumenten en straatnamen, pleit de Mechelse afdeling van Het Willemsfonds nu voor het behoud ervan.

kvr

De Mechelse socialisten zien graag de straatnaam ‘Van Kerckhovenstraat’ en een monument op de Schuttersvest verdwijnen omdat ze verwijzen naar de gruwels uit het koloniale verleden. Maar volgens Het Willemsfonds, afdeling Mechelen, mogen we onze geschiedenis niet uitwissen. Ook de minder fraaie kanten niet.

“Waarom hechten wij in onze stad zo’n grote ethische waarde aan herinneringseducatie met Kazerne Dossin, het memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten? Om niet te vergeten”, luidt het bij de socio-culturele organisatie. “We pleiten er dus voor om ons verleden genuanceerd te bekijk: om te herinneren, te eren, te duiden. Monumenten een straatnamen hebben daarvoor hun nut. Dus geen ‘Beeldenstorm’ in onze stad.”

Het debat zou volgens het Willemsfonds oeverloos worden indien het consequent wordt gevoerd. “Wat bijvoorbeeld met het beeld van Keizer Karel V in de voorgevel van ons Stadhuis? Als we alleen al kijken naar zijn conquistadores Cortez en Pizzaro en hoe zij met hun huurlingenlegers te keer gingen tegen de Inca’s in Zuid-Amerika. Dat is toch ook ons koloniaal verleden? Weg met dat beeld dus? Geen Carolusbier meer?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER