© Eddy Meulemans

© Eddy Meulemans

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Appelboer verhuist winkel om wegenwerken te ontvluchten

Na de Russische boycot van Belgische appelen en peren dreigt een appelboer in Retie nu nóg eens getroffen te worden, dit keer door grote wegenwerken in zijn buurt. Daarom opent hij nu een nieuwe winkel, elders in het dorp.

Eddy Meulemans

In zijn boomgaard op de oever van de Turnhoutse Vaart, pal op de grens van Retie en Mol-Postel, teelt Paul Hermans (56) nog authentieke Belgische appelen en peren. Het familiebedrijf Hermans-Sanen bestaat al sinds 1964. Van heinde en verre komen klanten naar het bedrijfswinkeltje op de kanaaloever om er lekker en gezond fruit ‘recht van de teler’ te kopen.

Het winkeltje is alleen bereikbaar via de lange N123 van Retie naar de abdij van Mol-Postel, over het smalle ophaalbruggetje over het kanaal. En precies daar wringt het schoentje, want de oude wipbrug op de N123 is rot tot op het bot en wordt volgend jaar gesloopt en vervangen door een splinternieuwe constructie. De kanaalovergang wordt daarvoor gedurende vier maanden volledig afgesloten voor het verkeer.

“Ik wil geen vier maanden gevangen zitten achter het kanaal en zo al mijn klanten verliezen”, zegt de appelboer uit Retie. “Door de Russische boycot van onze appelen en peren hebben we al een heel slecht jaar achter de rug. Nóg een rampjaar erbij kunnen we ons niet veroorloven. Daarom hebben we nu midden in het dorpscentrum van Retie, tegenover supermarkt Okay aan de Molsebaan, een oud huis met een opslagloods gekocht en verbouwd tot een nieuwe groente- en fruitwinkel.”

Lees het hele verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER