N-VA geeft toe: 'Draagvlak voor Uplace ver te zoeken'

© Belga

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Komt het shoppingcenter Uplace in Machelen er ooit? ‘Ik zou mijn hand er niet voor in het vuur steken’, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. Ook N-VA-fractieleider Matthias Diependaele erkent ‘dat het draagvlak ver te zoeken is’. Maar dat betekent geen bocht van 180 graden, voegt hij daaraan toe.

san, jvt

Open VLD en CD&V hadden eerder al duidelijk hun afkeer laten blijken voor het winkelcentrum Uplace in Machelen. Alleen N-VA sprak de voorbije maanden nog openlijk haar steun uit voor het project van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe.

Toch heeft ook De Wever, al langer een koele minnaar van het project, zijn twijfels. ‘Het zal me verbazen als het (winkelcentrum) er komt’, zei hij vrijdag in Het Laatste Nieuws. ‘Het licht staat nu wel op groen, maar ik zou er mijn hand niet voor in het vuur steken.’

Diependaele weerlegt dat de N-VA zich tegen het project heeft gekeerd. 'Het enige wat wij vaststellen is dat het politiek draagvlak voor Uplace bijna helemaal verdwenen is.' Maar dat wil niet zeggen dat N-VA zich niet aan de gemaakte afspraken van de Vlaamse regering houdt. 'Wij zullen ons aan het engagement houden dat we ze zijn aangegaan.'

Onderzoek

De Vlaamse regering keurde het project midden februari goed, maar benadrukte dat er nog een openbaar onderzoek plaatsvindt waarbij iedereen zijn bezwaren kan kenbaar maken. Minister van Omgeving Joke Schauvlieghe (CD&V), bevoegd voor het openbaar onderzoek, betreurt de uitspraken van N-VA. ‘Alle bezwaren zullen grondig en ernstig worden doorgenomen’, benadrukt haar woordvoerder. Pas daarna worden nieuwe knopen doorgehakt.

Rechtszekerheid

Toch zien de andere partijen in de uitlatingen van de N-VA-kopstukken dat ze het geweer van schouder veranderen. 'Nu ook de grootste partij in het parlement zeer kritisch wordt, valt het doek voor Uplace helemaal', zegt Hermes Sanctorum, Vlaams parlementslid voor Groen.

Uplace-topman Bart Verhaeghe blijft vertrouwen hebben in de uitvoering van het project. 'Als ondernemer heb ik het volste vertrouwen in de deskundigheid van de Vlaamse regering, zoals ik ook het volste vertrouwen heb in de rechtszekerheid, een basisprincipe van onze rechtsstaat', reageerde hij op Radio 1.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen