President Hollande verwelkomt vrijgelaten journalisten

De vier Franse journalisten, die gisteren door hun gijzelnemers werden vrijgelaten aan de Turks-Syrische grens, zijn vandaag aangekomen op de militaire luchthaven net buiten Parijs. Daar werden ze verwelkomd door de Franse president Hollande en minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Edouard Elias, Didier François, Nicolas Henin en Pierre Torres werden tien maanden gegijzeld nadat ze vorig jaar in juni bij verschillende incidenten waren gekidnapt.

De vier journalisten arriveerden met de helikopter op de militaire luchthaven in Villacoublay, nabij Parijs Gisteren waren ze met een speciaal vliegtuig vertrokken vanuit Turkije. Ze maakten een tussenlanding in Evreux. Edouard Elias, Didier Francois, Nicolas Henin en Pierre Torres werden gisteren vrijgelaten en teruggevonden in de grensstreek van Turkije en Syrië.

President François Hollande stond het viertal samen met minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op te wachten. Ze verwelkomden de mannen hartelijk en Hollande sprak tijdens de informele welkomstceremonie over "een dag van grote vreugde voor jullie families, en een moment van vreugde en trots voor Frankrijk". Hollande bedankte ook kort de Turkse autoriteiten voor de hulp bij hun terugkeer, zonder daar dieper op in te gaan.

Het is nog niet geweten wie de journalisten gedurende al die maanden gegijzeld hielden. Toch lijkt de Islamitic State of Iraq and the Levant, een van de meest radicale Islamistische groepen in Syrië, de hoofdverdachte. Een Syriër, die met twee van de vier journalisten meereisde als gids en vertaler, vertelde al dat het zeker om een afsplitsing van Al-Qaeda gaat.

Didier Francois, een bekende oorlogsverslaggever voor Europe 1 Radio benadrukte dat ze veel geluk hebben gehad en dat reizen naar Syrië noodzakelijk blijft om te berichten over de verschrikkelijke burgeroorlog daar. "Onze families hebben wel geleden onder deze keuze." Syrië wordt internationaal gezien als de meest gevaarlijke bestemming voor journalisten. In 2013 zouden volgens cijfers van het Committee to Protect Journalists 61 journalisten zijn gekidnapt in Syrië. Sinds het begin van het conflict daar, verloren 60 journalisten er het leven.

Meest gelezen