Direct naar artikelinhoud

Obama houdt verdachte VN-diplomaat Iran buiten VS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag een wet ondertekend die voorkomt dat een VN-diplomaat uit Iran de VS kan binnenkomen. De man zou een van de studenten zijn geweest die tijdens de islamitische revolutie in Iran de Amerikaanse ambassade hebben bezet.

Hamid Abutalebi, VN-diplomaat van Iran.

In de nieuwe wet staat dat mensen toegang tot de VS geweigerd kan worden als ze betrokken zijn geweest bij spionage of terroristische activiteiten tegen de Verenigde Staten, of als zij een bedreiging voor de nationale veiligheid kunnen zijn. 'Ik deel de zorg van het Congres dat personen die aan dergelijke activiteiten hebben meegedaan, diplomatie als excuus kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot ons land', aldus Obama volgens CNN.

Vorige week liet Washington al weten de topdiplomaat geen visum te verlenen. Zelf zegt Hamid Abutalebi dat hij alleen als tolk bij de gijzeling in 1979 betrokken was. De ervaren ambassadeur werkte eerder al in België, Italië en Australië.

Iran heeft vorige week een klacht ingediend bij de Verenigde Naties over de gang van zaken. Plaatsvervangend VN-gezant Hossein Dehghani zegt dat de Verenigde Staten internationaal gemaakte VN-afspraken niet nakomt. 'Dit besluit van de Amerikaanse overheid heeft negatieve gevolgen voor multilaterale diplomatie. Het zal het werk van intergouvernementele organisaties en de activiteiten van de lidstaten negatief beïnvloeden', vreest hij.