Direct naar artikelinhoud

Rusland denkt aan nieuwe superraket

Rusland denkt eraan een nieuwe superdraagraket te bouwen, zo heeft directeur-generaal Oleg Ostapenko vandaag tegenover Russische persbureaus gezegd. Het gevaarte moet uiteindelijk tot 190 ton in de ruimte kunnen brengen.

Astronaut Steven Swanson schudt de hand van directeur-generaal Oleg Ostapenko.

De krachtigste raket die Rusland (Sovjetunie) ooit heeft gebouwd, was de Energija. Die vloog slechts twee keer, waarvan één keer voor de enige vlucht van het ruimteveer Boeran.

De huidige zwaarste Russische draagraket is de Proton, goed voor een nuttige lading van 20 ton. De in aanbouw zijnde Angara is modulair; de zwaarste versie zal 35 ton aankunnen.

Ostapenko zei dat een nieuwe superraket in een wat gewijzigde vorm zou gebruikmaken van de 'bestaande capaciteit' waarmee hij volgens het persbureau Itar-Tass doelde op de Energija die twintig jaar geleden omwille van de economische crisis werd geschrapt.

De nieuwe raket zou in een eerste fase 70 tot 80 ton moeten kunnen meevoeren en in een tweede fase 120 tot 190 ton. Zodoende kan Moskou 'met vertrouwen de komende twintig tot dertig jaar tegemoet zien'.

Bemande Marsmissie
Voor een bemande Marsmissie of nog dieper in de ruimte zijn superdraagraketten nodig. Ook de Amerikaanse NASA werkt aan een lanceersysteem dat 130 ton moet kunnen meevoeren.

Ostapenko wilde niet zeggen welk bedrijf de nieuwe raket zou bouwen. 'We zullen niet tussen bedrijven kiezen, we zullen de beste oplossing kiezen: zeer waarschijnlijk zal dit niet het project zijn van één bedrijf, maar wel een gezamenlijk (project)'. Nieuwe productiecentra zullen er niet komen.

Op de vraag hoe de nieuwe raket er zal uitzien, luidde het antwoord: 'mooi'.