Trump vraagt buitenlanders om bijdragen voor zijn campagne

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft geld nodig om zijn verkiezingscampagne te financieren en merkwaardig genoeg heeft hij buitenlandse politici gevraagd om een bijdrage te leveren. Merkwaardig omdat politieke campagnes in de VS geen geld mogen aannemen van buitenlanders, en er zelfs niet willens en wetens mogen om vragen.
Trump tekent een surfbord op een geldinzameling voor zijn campagne.

Parlementsleden in het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Canada en Australië hebben laten weten dat hun officiële e-mail-accounts overspoeld worden met vragen voor bijdragen van de campagne van Trump, sommige van de kandidaat zelf, andere van zijn zoons. 

Een e-mail loofde de Britse kiezers omdat ze ervoor gekozen hadden de Europese Unie te verlaten, en omdat ze "hun land terug hadden genomen", een uitdrukking die Trump ook gebruikt heeft in zijn toespraak tot de pers op zijn golfterrein in Schotland.

Gisteren klaagde het Conservatieve Britse parlementslid sir Roger Gale in het parlement over de "buitensporige spam" van de Republikeinse kandidaat en het Schotse parlementslid Natalie McGarry tweette een kopie van een e-mail van een van de zonen van Trump, met haar scherpe antwoord erop. "Gezien zijn retoriek over migranten, vluchtelingen en immigratie, lijkt het erg opmerkelijk dat hij buitenlanders om geld zou vragen, vooral dan mensen die zijn gevaarlijke manier van verdeeldheid zaaien met afschuw bekijken", zo schreef ze.

Minstens drie IJslandse politici hebben e-mails gekregen waarin de "oneerlijke" Hillary Clinton veroordeeld wordt en het Australische parlementslid Tim Watts tweette dat hij sinds vrijdag minstens vier mails gekregen heeft.

Recente strategie

De miljonair Donald Trump heeft zijn campagne tot nu grotendeels gevoerd dankzij gratis media-aandacht voor zijn omstreden uitspraken en gefinancierd met persoonlijke leningen, iets wat hij vaak trots vermeldt, dat hij niet afhankelijk is van de traditionele campagnebijdragen.

Maar nu de eindstrijd in zicht komt tegen de Democrate Hillary Clinton, die een krijgskas heeft van bijna 38 miljoen euro voor haar campagne, is de Trump-campagne van strategie veranderd. Trump heeft recent een aantal dure geldinzamelingsacties gehouden en hij heeft ook een stortvloed aan e-mails rondgestuurd waarin hij om giften vraagt.

De e-mails worden verstuurd naar lijsten van mensen waarvan aangenomen wordt dat ze de kandidaat welgezind zijn, en dergelijke lijsten zijn zeer belangrijk voor politieke campagnes. Ze hebben in ruime mate bijgedragen tot de overwinning van Barack Obama in 2008, en een lijst met 5,2 miljoen e-mail-adressen heeft de Democraat Bernie Sanders toegelaten om langer dan verwacht in de race te blijven tegen Hillary Clinton.

Aangenomen wordt dat de Trump-campagne niet opzettelijk en op een domme manier getracht heeft de Amerikaanse wetgeving te overtreden met de e-mails die naar buitenlanders gestuurd zijn, maar dat ze het gevolg zijn van een slechte uitzuivering van de lijst of lijsten die Trump gebruikt.

Toch hebben twee Amerikaanse burgerinitiatieven aangekondigd dat ze een formele klacht hebben ingediend tegen de Trump-campagne bij de Federal Elections Commission (FEC), die toekijkt op de naleving van de wetten in verband met verkiezingen.

De groepen zeggen dat de Trump-campagne op de hoogte zou moeten geweest zijn van het feit dat er buitenlanders op de e-mail-lijst stonden, en dat ze e-mails zijn blijven sturen nadat de media er over begonnen te berichten. Ze vragen dat de FEC boetes oplegt aan de Trump-campagne, en erop toekijkt dat er in de toekomst geen mails meer naar buitenlanders verstuurd worden.

Meest gelezen