© EPA

Marc Wilmots legt het probleem bij zijn spelers

De Rode Duivels zullen het Europees kampioenschap in Frankrijk niet winnen. Wales was in de kwartfinale met 3-1 te sterk. Bondscoach Marc Wilmots was hard voor zijn team.

vtvn

“Ik ben ontgoocheld, net als de hele kleedkamer”, zei Wilmots. ”We hoopten op een halve finale en het scenario van het begin van de wedstrijd was perfect. Maar Wales woog op onze verdediging en dan kwamen we in de problemen. We hebben defensief teveel spelers verloren. Onze jonge verdediging was te onzeker en daarom heb ik ook Marouane Fellaini gebracht. Daardoor kwam er echter onevenwicht op het middenveld en ging Kevin De Bruyne naar rechts. Het tweede doelpunt was dodelijk.”

“De coaching was niet goed”, ging Wilmots door. “Ik ben een trainer en geen tovenaar. We hebben een mooi toernooi gespeeld, maar uiteraard ben ik niet tevreden als je 3-1 verliest tegen Wales. De conclusie is dat we bepaalde spelers niet kunnen vervangen. Maar ik geef niemand meteen de schuld. Al hebben we stilstaande fases met vier op een rij op training bekeken en toch kregen we zo’n goal tegen. En waarom zakken we in? Waarom verdedigen we te laag zonder die spelers van Wales te volgen? Ik ben blijven roepen en probeerde bij te sturen, maar dat lukte niet.”

“Het probleem was de communicatie”

“Thibaut Courtois was niet de enige met harde taal”, aldus de bondscoach. “Hij was heel gefrustreerd na een moeilijk seizoen met Chelsea, dus ik begrijp de teleurstelling van Thibaut wel. Hij had een droom om Europees kampioen te worden. Als doelman zie je alles voor je gebeuren en zie je goed waar het fout loopt. Maar we hadden de jongste ploeg op het EK. Ervaring kan je niet betalen en we mogen niet alles weggooien nu. We hebben getoond aan Europa dat België mooi voetbal brengt.”

“Ik heb geen probleem met hetgeen hij gezegd heeft, maar ik ben niet akkoord met zijn kritiek en dat heb ik hem ook gezegd. Tegen Italië moeten we normaal 1-1 scoren. Automatismen kan je niet bouwen. Ik denk dat we goed voorbereid waren op de 3-5-2 van Wales want we hebben alle beelden gezien. Het probleem was de communicatie. We konden ook niet weten dat Jan Vertonghen zich zou blesseren op de laatste training. Het systeem is duidelijk, maar het was moeilijk met de jonge gasten. Wales speelt ook goed. Het is geen toeval dat ze zo ver geraakt zijn. Het is een effectieve ploeg die op de counter speelt.

Over zijn toekomst bleef Wilmots echter op de vlakte. “Ik beslis vanavond niet over mijn toekomst. De laatste vier jaar hebben we twee kwartfinales gehaald. De resultaten waren goed. We gaan een beetje nadenken. Ik pak mijn tijd. We gaan eens kijken waarom alles zo en zo was. Dan zullen we zien. Ik neem geen beslissing als de adrenaline nog zo volop woedt.”

MEER OVER DE RODE DUIVELS