Direct naar artikelinhoud
Finland

Nieuwe huiszoekingen na terreurdaad Turku

Tientallen mensen hielden vanochtend een minuut stilte op de plaats van het drama in Turku.Beeld reuters

De Finse politie heeft nieuwe huiszoekingen verricht in de stad Turku, in het zuidwesten van het land. Daar vond vrijdag een steekpartij plaats, waarbij twee mensen omkwamen en acht mensen gewond raakten. Ook werd er vanochtend een reconstructie van het incident gedaan.

De verdachte, een 18-jarige Marokkaan, is nog niet verhoord. Hij houdt de lippen stijf. De politie zei eerder dat hij het bij zijn geweldsdaad specifiek op vrouwen had gemunt. Toch beschouwen ze de aanslag als moorden en moordpogingen "met terroristisch opzet".

De politie had ook al vier andere Marokkaanse mannen aangehouden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de aanval. Maar het is nog onduidelijk wat precies hun rol was, aldus de politie vandaag in een verklaring. Nieuwe aanhoudingen zijn vandaag niet verricht.

Asiel geweigerd

De 18-jarige kwam vorig jaar in Finland aan. Hij vroeg volgens Finse media asiel maar dat werd hem geweigerd. Volgens de politie was hij "onderdeel van het asielproces".

Nieuwe huiszoekingen na terreurdaad Turku
Beeld epa

Finland hield vanochtend om 10.00 uur plaatselijke tijd (9.00 uur Belgische tijd) een minuut stilte op de plaats van het drama in Turku. Er werden bloemen en kaarsen neergelegd.

Op de eerste rij stonden politici, hulpverleners en politieagenten. Hassan Zubier, een Brit die gewond raakte toen hij een vrouw ter hulp schoot, woonde de plechtigheid bij in een rolstoel.

De gewonde Hassan Zubier woonde de herdenking bij in een rolstoel.Beeld afp