Direct naar artikelinhoud

Bond van Wetsovertreders bestaat slechts uit één man

De Bond van Wetsovertreders, die naar eigen zeggen 1.200 tot zelfs 3.500 leden heeft en claimt op te komen voor de belangen van gedetineerden en ex-gedetineerden, is vooral de activiteit van slechts één man: Pieter Vleeming. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Zo'n tweehonderd personen nemen deel aan een demonstratie tegen het verblijf van pedoseksueel Benno L. in Leiden.Beeld anp

Vorig jaar zomer lekte uit dat de pedoseksuele ex-zwemleraar Benno L. in Kerkrade wilde gaan wonen. Al snel verscheen een spandoek op het gemeentehuis: 'Kerkrade pedovrij!' Voorzitter Pieter Vleeming van de Bond van Wetsovertreders, die zegt de belangen van gedetineerden en ex-gedetineerden te behartigen, nam het voor Benno L. op. Hij kondigde aan een enquête te houden in de buurt waar de ex-zedendelinquent zou gaan wonen, in de hoop dat er ook voorstanders zouden zijn. Want volgens hem beheersten alleen de tegenstanders het nieuws.

Vleeming zei dat de enquête onder 9.000 inwoners zo'n 30 duizend euro ging kosten. Enige tijd later meldde hij tegen de regionale omroep L1 'een tussenstand' op basis van duizend ingevulde enquêtes: 45 procent was tegen de komst van Benno L., 15 procent was vóór en de rest had geen mening. Maar tot op de dag van vandaag is er geen Kerkradenaar te vinden die zo'n enquête heeft gehad, laat staan ingevuld. 'We hebben daarover van niemand iets gehoord', aldus een gemeentewoordvoerder.

Ongerijmdheden
Toch houdt Vleeming vol dat die enquête wel degelijk is gehouden. 'Ik heb de mensen gevraagd om het geheim te houden, want anders zou het adres van Benno L. uitlekken', zegt hij. Eind vorig jaar ging de Bond van Wetsovertreders (BWO) failliet, nadat een bewindvoerderskantoor een rechtszaak wegens smaad tegen de bond had aangespannen en gewonnen. De curator heeft in de boekhouding niets van de enquête-uitgaven kunnen vinden. Vleeming: 'Die enquête is niet door de BWO, maar door anderen betaald.' Door wie wil hij niet zeggen.

Dit is nog maar één voorbeeld uit een lange reeks van ongerijmdheden rond de Bond van Wetsovertreders en zijn voorzitter. Vorige week suggereerde hij in het tv-programma Arena dat ook Abdel H., de overvaller die in de juwelierszaak in Deurne werd doodgeschoten, lid van de bond was. 'De jongste kennen we. Het is een jongen die enorme problemen had, zowel psychisch als schuldenproblematiek', beweerde Vleeming.

Geen ledenbestand
Maar in kringen van justitie, (ex-)gedeti- neerden en advocaten wordt ervan uitgegaan dat Vleeming in zijn eentje handelt en dat de bond helemaal geen leden heeft, een enkeling daargelaten. Curator Maiti ter Hart, die het faillissement van de BWO afwikkelt: 'In mijn optiek handelt hij en doet hij uitlatingen voor eigen rekening en risico. Ik heb geen ledenbestand gezien.'

Zij noemt het 'zeer onwaarschijnlijk' dat de bond 3.500 leden heeft, zoals op de website staat, of 1.200, zoals Vleeming deze week tegen de Volkskrant zegt. Volgens haar bedroeg de jaaromzet 600 euro. 'Omdat hij beweert dat gedetineerden gratis lid zijn en ex-gedetineerden 150 euro contributie betalen, zou dat impliceren dat de bond vier leden heeft', aldus ter Hart.

Vandaag in de Volkskrant: 'Hij speelt blufpoker en doet zich voor als voorzitter van een geoliede organisatie'

Juwelierszaak in Deurne.Beeld anp
Curator Maiti ter Hart, die het faillissement van de BWO afwikkelt: 'In mijn optiek handelt hij en doet hij uitlatingen voor eigen rekening en risico. Ik heb geen ledenbestand gezien.'