"Alles is hier misgegaan, wat er mis kon gaan"

Exact een jaar geleden, 19 april 2013, moest een hoogdag worden voor de Nederlandse muziek. Ter ondersteuning van de koningswissel werd een heus Koningslied de wereld ingestuurd. Maar de kritiek was genadeloos en het lied, gecomponeerd door John Ewbank, stierf een vrijwel roemloze dood.

Ewbank is nochtans niet de eerste de beste. Zo is bijvoorbeeld "Rood" van Marco Borsato van zijn hand. Maar de tekst van het Koningslied werd hevig bekritiseerd en geridiculiseerd. "Alles is hier misgegaan, wat er mis kon gaan", besloot "neerlandicus" Wim Daniëls in het nieuwsprogramma "Pauw en Witteman". Een selectie:

  • "De dag dat je wist dat zou komen" moet zijn "De dag waarvan je wist dat die zou komen"
  • "Door de regen en de wind" moet zijn "In weer en wind"
  • "Hou je veilig zolang als ik leef"; "Ik hou je veilig" bestaat niet in het Nederlands, is letterlijk vertaald uit het Engels "I’ll keep you safe"
  • "We staan voor elkaar"; Wellicht is bedoeld: "We staan voor elkaar in".
  • "Onze daden zijn groot, gaan niet onderuit"; een schaatser of een aandeel kan onderuitgaan, maar een daad?
  • "Ik zal niet rusten tot het waar geworden is" moet zijn “waarheid of werkelijkheid geworden is”
  • "Als je ooit de weg verliest" moet zijn "Als je ooit de weg kwijtraakt"
  • "De W van water waar we niet voor wijken. We leggen het droog", maar water kun je niet droogleggen.
  • "De W van welkom in ons midden" moet zijn "de WIOM van welkom in ons midden"
  • "Miljoenen coaches die beter weten" moet zijn "Miljoenen coaches die het beter weten"

De kritiek werd Ewbank op een gegeven moment te veel en hij dreigde ermee zijn lied terug te trekken. Maar zijn mededeling op Facebook bevatte opnieuw taalfouten. Bijvoorbeeld: "Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn Twitteraccount te hebben geblocked, ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee." Geblocked moet namelijk “geblockt” zijn. En zo werd hij nog meer kop van Jut.

Even doken er hoera-berichten op toen het lied op één binnenkwam in de hitparade. Maar het gejuich was van erg korte duur want slechts enkele weken later was het nergens meer te bespeuren. Een groot verschil met het lied van Marco Borsato en Sita, "Lopen op het water", ter gelegenheid van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, Het nummer stond wekenlang op één in Nederland en was zelfs bij ons een hit.

Uiteindelijk kregen Willem-Alexander, Máxima en hun kinderen toch het Koningslied live te horen op 30 april.

Maar voor Ewbank bleef de ellende duren, want eind december kreeg hij "de Zak" voor het Koningslied, "omdat hij zich in het afgelopen jaar op de meest beschamende wijze heeft laten leiden door hebzucht, wansmaak of een andere grove ondeugd".

En misschien waren Willem-Alexander en Máxima toch niet zo tevreden met het lied, zoals uit deze parodie blijkt:

AP/Vincent Jannink2013

Meest gelezen