Vandeput en Vanvelthoven gebruikten familiebedrijf om in intercommunale te zetelen

Minister van Defensie Steven Vandeput © Photo News

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A) hebben via hun familiebedrijven gezeteld in een aantal intercommunales. Beide politici ontkennen dat ze daarmee iets verkeerd hebben gedaan.

Wle

Het was LDD’er en burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans die gisterenavond de situatie aankaartte. Reekmans had het in een gesprek met de VRT over ‘onaanvaardbare praktijken’. Hij beschuldigt de betrokken politici ervan de ‘ronduit verwerpelijke constructies’ opgezet te hebben uit fiscale redenen.

Vandeput was tot 2012, toen hij minister van Defensie werd, via zijn familiebedrijf EIB bestuurder bij de intercommunales Nuhma NV en Publilum NV en bij windenergiebedrijf Aspiravi.

‘Aan regels gehouden’

In een gesprek met De Ochtend laat Vandeput weten dat er niets verkeerd is gebeurd. Hij kon ervoor kiezen om zich als zelfstandige aan te sluiten, of met een vennootschap. ‘Ik heb voor dat tweede gekozen’. Vandeput zegt steeds transparant te zijn geweest over zijn activiteiten. Van belastingontwijking is geen sprake: als hij het geld uit de vennootschap wil halen is hij wel nog verplicht belastingen te betalen.

Vandeput begrijpt wel dat het niet voor iedereen duidelijk overkomt, al heeft hij zich aan de regels gehouden. ‘Als we de regels moeten veranderen, dan wil ik daar graag aan meewerken’.

‘Geen fiscaal voordeel’

Kamerlid en burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven liet zich tot vorig jaar in de raad van bestuur van Nuhma en Publilum vertegenwoordigen door zijn bedrijf VOF Admonitus. Nadien is hij in eigen naam bestuurder.

Vanvelthoven zegt dat hij zijn vennootschap heeft opgericht op vraag van de telecomgroep Telenet, waar hij ook in de adviesraad zat. Daarna heeft Vanvelthoven ook zijn andere bestuursmandaten bij die vennootschap ingebracht. Vanvelthoven ontkent aan de VRT dat hij op die manier een belastingvoordeel heeft gekregen. ‘Ik heb vennootschapsbelasting betaald en bij de vereffening heb ik opnieuw belastingen betaald. Dus alles bij elkaar was er geen fiscaal voordeel.’