Wie zich jong voelt, leeft langer

© Shutterstock

Mensen die zich jonger voelen dan ze in werkelijkheid zijn, kunnen langer leven. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de universiteit van Londen.

kvd

Twee onderzoekers aan de University College London verzamelden de gegevens van 6489 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 65,8 jaar. Zo’n 69,6% van de participanten gaf aan dat ze zich drie of meer dan drie jaar jonger voelden dan hun chronologische leeftijd. 25,6% zei dat ze zich zoals hun effectieve leeftijd voelden en slechts 4,8% voelde zich ouder.

Toen de onderzoekers deze zelf-beoordeelde leeftijden vergeleken met de sterftecijfers, bleek dat deze cijfers lager waren voor zij die zich jonger voelden dan voor zij die zeiden dat ze zich hun leeftijd of ouder voelden. Wie zich jong voelt, zou dus langer leven.

Wanneer ook rekening werd gehouden met factoren zoals algemene gezondheidstoestand, hadden de participanten die zeiden dat ze zich ouder voelden nog altijd een hoger risico op sterfte, namelijk 41%. Volgens de auteurs hebben mensen die zich jonger voelen een grotere weerstand en meer zin in het leven. 'Aan eigenlijke leeftijd kan niets veranderd worden, maar aan gevoelsmatige leeftijd wel. Daarom kunnen mensen die zich ouder voelen daar wel verandering in brengen, door bijvoorbeeld gezond en positief te gaan leven', zeggen de onderzoekers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer