© Jonas Verhulst

© Jonas Verhulst

© Jonas Verhulst

© Jonas Verhulst

© Jonas Verhulst

© Jonas Verhulst

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Giraf Megara bevalt in Planckendael van prachtig kleintje

In dierenpark Planckendael is giraf Megara donderdag bevallen van haar allereerste kleintje: een baby van 1,75 meter. De baby-giraf verkeert in uitstekende gezondheid, dankzij de goede zorgen van de moeder en de verzorgers. Iedereen kan het diertje nu al bewonderen. Ook giraf Barbie is zwanger en verwacht haar baby binnen de maand. Met deze baby werd giraf Diamant oma, zij is de moeder van Megara die zelf ook in Planckendael geboren werd.

JoRo

De bevalling gebeurde voor dag en dauw toen de verzorgers er nog niet waren, zo meldt het dierenpark. De geboorte werd vastgelegd op de camera van de geboortestal. Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan. Het kleintje past mooi met zijn kopje onder mama’s buik en drinkt warme melk. Zijn vacht is eerder licht van kleur met sierlijke wimpers als kers op de taart.

“Toen we gistermorgen in de stal kwamen, was de baby een klein beetje nat”, zegt een trotste verzorgster Jolien. “Megara was nog bezig met een grote eerste likbeurt om het te drogen. Van gestalte is het een kleinere baby met zijn 1,75 meter en zijn pootjes zijn eerder zwaar gebouwd. ’t Is een klein dikkertje, maar oh zo mooi!”

Geslacht nog onbekend

© Jonas Verhulst

Voorlopig kunnen de verzorgers nog niet zeggen of het een meisje of een jongen is. “Hij of zij is nog een beetje wiebelig en zijn pootjes staan nog een beetje gespreid, wat normaal is bij een kleintje van een paar uur oud”, zegt coördinator Ben.

Het is de eerste boreling van formaat van het jaar 2017 in Planckendael. Hij of zij bijt de spits af met de letter S. Planckendael roept de bezoekers op om mee te zoeken naar een naam voor de babygiraf. Van zodra het geslacht gekend is, komt de top drie op hun YouTube-kanaal.

Verbluffende cijfers

Het is voor Megara haar eerste baby die ze ter wereld brengt. De draagtijd van giraffen is ongeveer vijftien maanden. Mannetjes worden tot vijf en een halve meter lang, vrouwtjes strekken meestal de nek tot vier en een halve meter. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net als de mens. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: wel 45 cm lang.

Dit jonge girafje zal bij zachtere temperaturen buiten huppelen op de savanne samen met zeven familieleden (Barbie, Megara, Diamant, Panambi, Quasim, Rafiki en kweekman Saleye), de addaxantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders. En waarschijnlijk zal hij of zij snel gezelschap krijgen van de baby van giraf Barbie.

Bekijk de unieke beelden van de bevalling:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer