© gva, joris herregods

© IF

© JHS

© JHS

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerpse ‘Slimste Mens’-kandidaat viel op jaar tijd 120 kilo af

Zelfs toen zijn dokter zei dat hij geen dertig jaar zou worden, bleef stand-upcomedian Kamal Kharmach (24) eten. Maar toen hij hoorde dat zijn moeder huilde omdat ze haar zoon dreigde te verliezen, besloot hij afscheid te nemen van zijn 200 kilo. Vandaag, 122 kilo minder, doet Kamal mee aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’.

TOM DE LEUR

“Knuffelallochtoon met een maatje meer”, stond tot gisteren op de website van zijn management. Dat “maatje meer” is verleden tijd: Kamal ging in een jaar tijd van 200 kilo naar 78. “Eigenlijk woog ik méér dan 200 kilo”, zegt hij. “Ik ging een keer op een weegschaal staan die tot 200 ging. Op het scherm verscheen ‘ERROR’ (lacht).

“Het liep echt de spuitgaten uit, maar ik had het zelf niet door. Zelfs niet toen mijn dokter zei: gast, jij gaat de dertig niet halen. Ik had me er bij neergelegd dat ik jong zou sterven, eten was me meer waard dan leven. Ik had met onderscheiding mijn masterdiploma behaald, ik werd al heel jong directeur van een kunstencentrum, ik werd assistent aan de universiteit. ‘Amai’, zeiden veel mensen, ‘jij bent echt een slimme gast dat je dat op die leeftijd al kunt.’ Terwijl ik gewoon mijn bucket list aan het afwerken was: de dingen die ik moest gepresteerd hebben voor ik doodging.”

Maagverkleining

Kamal liep pas met zijn hoofd tegen de muur toen hij van een tante hoorde dat zijn eigen moeder huilde omdat ze haar zoon dreigde te verliezen. “Mijn maagverkleining heeft me gered. Ik voel me goed, alles is veranderd. Ik doe meer en meer comedy, er is die deelname aan ‘De Slimste Mens’, ... Ik wandel veel, praat meer met mensen. Vroeger sloot ik me op in mijn kamer en keek ik de hele dag series. In mijn hoofd ben ik wel nog altijd die kerel van 200 kilo. Dat gewicht was ik in een jaar kwijt, maar mentaal gaat het zo snel niet. Als je mager bent, heb je nog altijd problemen. Toen ik dik was, was alles de schuld van mijn gewicht. En eten was mijn troost.”

De Slimste Mens ter Wereld met Kamal Kharmach, Vier, 21.55u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER