© Joris Herregods

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Kom en maak kennis met nieuwe brandweerkazerne

Een van de opvallende deelnemers aan de Open Bedrijvendag is de post Bornem van hulpverleningszone Rivierenland. De kazerne is sinds kort helemaal afgewerkt en daarom gooit de brandweer nu de deuren open voor het publiek. Zo kan iedereen voor het eerst de kazerne komen bezichtigen.

Theo Derkinderen

In 2014 werd gestart met de bouw van de nieuwe kazerne. Eind vorig jaar werd de voertuigenhal al ingehuldigd en nu is ook de rest van de kazerne helemaal afgewerkt.

Vroeger was de kazerne in de Lindestraat gelegen, nu is het brandweergebouw verhuisd naar de Puursesteenweg. “De ligging van de brandweerkazerne is heel belangrijk. Waar onze kazerne nu ligt is echt het middelpunt van de gemeente. Bovendien wonen de meenste manschappen dichtbij de kazerne en kunnen we daardoor dag en nacht snel uitrukken”, licht kapitein Kris Engels van brandweerpost Bornem toe. “Vroeger rukten we uit vanuit de Lindestraat, aan de achterzijde van het huidige gebouw. Maar dat was in een schoolomgeving en niet altijd zonder gevaar bij een dringende interventie.”

De brandweerpost Bornem beschikt momenteel over zestig brandweermensen, waaronder een achttal vrouwen. Ze kunnen terecht in een hypermoderne brandweerkazerne. “Bij een interventie worden de deuren in de kazerne automatisch geopend. De kazerne is zo ontworpen dat de manschappen snel in de kleedkamer geraken om zich om te kleden en om dan snel in de brandweerwagens te kunnen plaatsnemen.”

Glijpaal

Brandweerlui kunnen zowel via de Puursesteenweg als via de Lindestraat naar binnen lopen. “Wie via de Lindestraat komt kan ofwel met de trap naar de kleedkamer lopen of van een glijpaal schuiven.

Het is de eerste keer dat het publiek een kijkje kan komen nemen in de nieuwe kazerne. “Daarom ook dat we voor de Open Bedrijvendag hebben gekozen. Naast een rondleiding krijgen in het gebouw, kunnen kinderen meerijden met een brandweerwagen, zijn er kinderwedstrijden en zal er ook een cafetaria zijn. Parkeren kan in Het Breeven, op 350 meter van de kazerne.

De kazerne is toegankelijk van 10 tot 18u.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER