Een van de daders aanslagen Brussel betrokken bij kunstsmokkel

© BELGA

Een van de daders van de terreuraanslagen van 22 maart in Brussel was actief betrokken bij de smokkel in kunstwerken in België, zo onthult Paris Match donderdag, dat zich baseert op Franse bronnen dichtbij het onderzoek. Het tijdschrift zegt niet om welke dader het gaat.

adm

Interpol vreest ook dat de beslissing om de cel “Kunst en Antiek” van de federale politie te ontmantelen van België een Europese draaischijf maakt voor de illegale handel in kunst en antiek, die het internationale terrorisme financiert.

“België, dat al lang een populaire bestemming is voor antiek en andere culturele voorwerpen die gesmokkeld werden of illegaal werden verkregen, zal zeker nog meer smokkelaars aantrekken”, schrijft de internationale politieorganisatie in een vertrouwelijke e-mail die begin september werd verzonden naar de kanselarij van de eerste minister Charles Michel en ingekeken werd door Paris Match.

Het tijdschrift onthult ook dat de Belgische douane in januari twee grafstenen uit het derde millennium voor Christus in beslag nam, die afkomstig waren van de archeologische site van Mari in Syrië. Die site werd de afgelopen jaren massaal geplunderd.

Interpol Damascus waarschuwde voor hun twijfelachtige herkomst, maar het parket gaf er geen gevolg aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen