Leven met drie hemden en vier broeken

Minimalist Naoki Numahata praat met zijn tweejarige dochter. © REUTERS

Keukengerief. © REUTERS

© REUTERS

Fumio Sasaki maakt met een natte doek zijn appartement schoon. © REUTERS

Een eenvoudige lamp siert het plafond. © REUTERS

thumbnail: Minimalist Naoki Numahata praat met zijn tweejarige dochter.
thumbnail: Keukengerief.
thumbnail: null
thumbnail: Fumio Sasaki maakt met een natte doek zijn appartement schoon.
thumbnail: Een eenvoudige lamp siert het plafond.

Fumio Sasaki gaf een groot deel van zijn bezittingen weg en leeft enkel nog met wat hij nodig heeft. Een bewuste keuze bij ‘hardcore’ minimalisten in Japan.

jvt

Fumio Sasaki woont in een eenkamerappertement in Tokio. Hij bezit drie hemden, vier broeken, vier paar sokken en een aantal andere items. Geld is niet de reden van zijn sobere levensstijl. De 36-jarige redacteur heeft bewust gekozen dat minder meer is. En dat doet hij samen met een toenemend aantal Japanners.

Sasaki werd de trends beu. ‘Ik bleef mij afvragen wat ik nog miste, wat ik nog niet had’, zegt hij. ‘Omdat ik minder tijd besteed aan schoonmaken of winkelen, kan ik nu meer tijd besteden aan vrienden en reizen, ik ben veel actiever geworden.’

Waarde

Andere minimalisten houden enkel dingen bij die ze echt graag hebben, onder wie Katsuya Toyoda, die enkel een tafel en een futon heeft in zijn appartement van 22 vierkante meter . ‘Ik had niet meer dingen dan een gemiddeld persoon, maar dat betekende niet dat ik waarde hechtte aan alles wat ik had.’

Geïnspireerd door de soberheid van het traditionele zenboeddhisme reageren deze minimalisten tegen de consumptiemaatschappij. Hoeveel mensen voor minimalisme kiezen is onduidelijk, maar Sasaki en anderen geloven dat duizenden voor hun manier van leven hebben gekozen.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS