Direct naar artikelinhoud

Johannesson eist overwinning IJslandse presidentsverkiezingen op

De onafhankelijke kandidaat Gudni Thorlacius Johannesson nam zijn gezin mee naar de stembus.

De onafhankelijke presidentskandidaat Gudni Johannesson heeft vannacht op de IJslandse openbare omroep RUV de overwinning van de IJslandse presidentsverkiezing opgeëist. De historicus lag in de peilingen afgetekend op kop. "Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar ik denk dat we gewonnen hebben", aldus Johanneson tijdens een verklaring voor zijn aanhangers.

In peilingen lag historicus Johannesson de voorbije weken afgetekend op kop. Door zijn optreden als expert op de televisie is hij bekend bij een breed publiek op het eiland in het noorden van de Atlantische Oceaan.

Na de telling van ongeveer een derde van de stemmen staat Johannesson aan kop met 37,8 procent, terwijl zijn voornaamste tegenstander, de eveneens onafhankelijke Halla Tomasdottir, 29,7 procent van de stemmen haalt. Verwacht werd dat de kandidaat die op de tweede plaats eindigt, slechts tussen 12 en 20 procent zou halen.

Stembus in Frankrijk
IJsland koos gisteren voor het eerst in twintig jaar een nieuwe president. Het gaat dus om een historische stembusslag, die echter werd overschaduwd door het eveneens historische EK voetbal in Frankrijk. Het is namelijk de allereerste keer dat de IJslanders in een groot toernooi de achtste finales bereiken. Morgen neemt de IJslandse ploeg het op tegen Engeland in Annecy, waar het ministerie van Binnenlandse Zaken een stembureau heeft geïnstalleerd voor de IJslandse voetbalfans.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie