Van Overtveldt officieel berispt voor "promobrief" taxshift

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt is formeel op de vingers getikt voor de brief over de taxshift die hij heeft meegestuurd met de belastingaangiften. De Kamercommissie Verkiezingsuitgaven heeft een officiële berisping uitgesproken. Ook zijn eigen partij N-VA stemde voor. Groen en SP.A hadden liever een andere sanctie gezien en onthielden zich.

Van Overtveldt kreeg enkele weken geleden al veel kritiek op zijn brief. In die tekst - die nog steeds op aangiftewebsite Tax on Web staat - bewierookt hij de taxshift als "de grootste fiscale hervorming van de laatste decennia", waarvan de positieve effecten "snel merkbaar" zullen zijn.

"Persoonlijke propaganda", volgens Peter Vanvelthoven (SP.A), die zich naast de inhoud van de brief ook stoorde aan de naam en de handtekening van Van Overtveldt onderaan. Groen-collega Kristof Calvo vindt de tekst "lofzang voor de taxshift" die een wel erg sympathieke draai geeft aan de extra facturen voor de Belgen.

Van Overtveldt zelf slaat mea culpa en noemt de brief "een onopzettelijke vergetelheid". "Uiteraard had de brief moeten worden aangemeld bij deze commissie. Ik wil daar duidelijk over zijn en me daar ook voor verontschuldigen."

Sanctie?

Die excuses betekenden wel dat de minister "schuldig pleit", merkt Luk Van Biesen (Open VLD) op. "Dus nu moeten we overgaan tot het bepalen van de strafmaat." Opties: een berisping, een gedeeltelijke terugbetaling van de kostprijs of een volledige terugbetaling. Het prijskaartje voor het versturen van 4,7 miljoen brieven bedroeg volgens Van Overtveldt zowat 49.000 euro.

Oppositiepartijen Groen en SP.A waren echter niet gewonnen voor een berisping. Voor de socialisten woog dat te licht, terwijl Calvo opmerkte dat een berisping volgens de wet gepaard moet gaan met de publicatie in verschillende media. Uiteindelijk werd daarom gekozen om de mededeling te verspreiden via de website van de Kamer, taxonweb.be, het Staatsblad en persagentschap Belga.

Meest gelezen