© rr

© Joren De Weerdt

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuwe beelden ontdekt van Kontich in Tweede Wereldoorlog

Historicus Ivan Dockx ontdekte tijdens het bekijken van een documentaire toevallig niet eerder vertoonde beelden van de Kontichse bevrijding in 1945. Daarop zijn een veertigtal gevechtsvliegtuigen boven de Sint-Martinuskerk te zien.

koen de beuckeleer

Ivan Dockx, godsdienstleraar aan het Kontichse Sint-Jozefinstituut en historicus van opleiding, deed eerder deze week een mooie historische ontdekking. “Ongeveer twee maanden geleden zag ik op National Geographic een internationale documentaire over het einde van de Tweede Wereldoorlog, met als titel Hitler’s Last Year. De documentaire werd vorig jaar opgenomen in Frankrijk en liet nieuwe, nooit eerder vertoonde beelden zien uit Russische, Amerikaanse en Duitse archieven.”

Op een gegeven moment dacht Dockx in een flits de Kontichse Sint-Martinuskerk te herkennen, waar op de beelden een veertigtal vliegtuigen boven vlogen. “Ik passeer dagelijks langs de kerk om naar mijn werk te gaan, vandaar dat ik ze onmiddellijk herkende. Zowel voorzitter Frank Hellemans als historicus Pieter Serrien, specialist op het vlak van de Tweede Wereldoorlog, gaven al aan dat het om een prachtige en uitzonderlijke vondst gaat.”

De beelden van Kontich komen in de documentaire aan bod naar aanleiding van de bevrijding van Antwerpen en de omliggende regio in september 1944. Dockx denkt dat de beelden dateren uit 1945 en dat ze uit het archief van de Amerikanen komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER