Ruimtetuig Virgin Galactic stort neer, co-piloot komt om

In de Amerikaanse staat Californië is het experimentele ruimtetuig SpaceShipTwo van Virgin Galactic neergestort. Daarbij is de co-piloot om het leven gekomen, de piloot raakte zwaargewond. Het toestel moest na de testfase particulieren naar de ruimte brengen.

De testvlucht werd georganiseerd om een nieuw soort brandstof uit te proberen. Volgens een getuige explodeerde het tuig toen het loskwam van het draagvliegtuig.

De piloot kon dankzij de schietstoel ontsnappen uit het toestel, maar hij raakte toch zwaargewond. Het ruimtetuig brak in twee en ligt in de Mojave-woestijn, zo'n 150 kilometer van Los Angeles. Honderden mensen hadden al een plaatsje gereserveerd voor een ruimtevlucht.

Virgin-oprichter Richard Branson betuigde via Twitter zijn medeleven met het slachtoffer en zijn familie. Hij liet weten "zo snel mogelijk af te reizen naar de woestijn."

SpaceShipTwo is een ruimtetuig van Virgin Galactic, een van de bedrijven van miljardair Richard Branson. Het toestel stijgt op met behulp van een draagvliegtuig. Op 15 kilometer hoogte zou het dan zelfstandig moeten vliegen en particulieren tot in de ruimte brengen, waardoor ze even gewichtloos zijn. Een ticket kost 250.000 dollar.

Meest gelezen