Zeven ontslagen bij WPG Uitgevers

Twee van de vijf werknemers bij uitgeverij De Bezige Bij en vijf van de ongeveer tachtig bij uitgeverij Manteau verliezen hun baan. De directie van WPG Uitgevers België bevestigt het bericht van regionale zender ATV.

Volgens CEO Peter Quaghebeur worden een mix van functies getroffen, "zowel bij de back-office, redactie als inkoop". "Er blijft voor de Bezige Bij dus een vertegenwoordiging in Vlaanderen aanwezig, zowel redactioneel als commercieel. Wel worden de activiteiten op de locatie van het WPG-gebouw gecentraliseerd, in het kader van de kostenreductie", aldus de CEO.

Voor de auteurs verandert er in principe niet veel, meent Quaghebeur. "Men gaat blijven werken met een aantal van de mensen waar men al mee werkte, zij het op een andere locatie. Bij Manteau gaan auteurs aan anderen worden toegewezen."

Volgens Quaeghebeur gaat het om een interne herschikking, omdat de markt is gedaald. "We willen dat de boekenafdeling in België opnieuw rendabel wordt. We zijn niet op zoek naar een grote winstmarge, maar we willen nieuwe auteurs kansen geven, wat geld kost".

BBTK-secretaris Hans Schippers wijst erop dat de ontslagen "zoals verwacht" onder de drempel van een collectief ontslag blijven. "De afhankelijkheid van Nederland was er al en vergroot nu. Men snijdt opnieuw in het personeelsbestand. Je kan dat niet blijven afbouwen. Is dit voor de auteurs geloofwaardig?"

Meest gelezen